Pärast pidu kergemalt

Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
01.01.2014
Šokolaadivaht ja jõhvikakissell | Juta Kübarsepp

Pärast külluslikku detsembrit ihkavad hing ja ihu midagi kargemat ja kergemat. Või siis vähemalt kasinamat!

 

Šokolaadivaht ja jõhvikakissell

Šokolaadivaht

200 g tumedat šokolaadi (nt Bitter või mõni muu 70% šokolaad)

1 suur muna

2 sl brändit, konjakit või likööri

2 dl 35% koort

 

Jõhvikakissell

1 l head jõhvikamahla

maitse järgi suhkrut

3 sl kartulitärklist

Serveerimiseks terveid jõhvikaid

  • Šokolaadivahu võiksid valmis teha eelmisel päeval, siis jõuab see korralikult taheneda. Sulata šokolaad vesivannis ehk tasakesi keeva vee kohale asetatud kuumakindlas kausis. Sega aeg-ajalt. Lisa alkohol ning sega juurde munakollane. Vahusta munavalge tugevaks vahuks ning sega šokolaadikreemi hulka.
  • Vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks. Sega pool vahukoorest šokolaadikreemi sisse, siis sega õrnalt juurde ülejäänud vahukoor.
  • Kata kauss kinni ning pane vähemalt paariks tunniks jahedasse tahenema.
  • Jõhvikakisselli jaoks kuumuta mahlajook potis keemiseni, soovi korral magusta suhkruga. Tõsta pott tulelt, lisa peene nirena vähese külma veega segatud tärklis. Sega hoolega, siis tõsta pott uuesti tulele ning kuumuta peaaegu keemiseni. Lase jahtuda.
  • Serveerimiseks tõsta iga magustoidupokaali sisse suur lusikatäis šokolaadivahtu – kõige lihtsam on seda teha kuuma vette kastetud lusikaga. Kalla jõhvikakissell ümber šokolaadivahu ning kaunista jõhvikatega.
Praetud kanamaks ja sibulad | Juta Kübarsepp

Praetud kanamaks ja sibulad

6 suurt saia- või nisuleivaviilu

küüslauku

rapsi- või oliiviõli

2 suurt sibulat

2 suurt küüslauguküünt

rapsi- või oliiviõli

soola ja musta pipart

500 g kanamaksa

veidi tüümiani

  • Valmista ette röstsaiad. Piserda saiaviilud kergelt õliga, kuumuta siis grillahjus või pannil mõlemalt poolt kuldseks. Hõõru saiaviile poolitatud küüslauguküünega ja tõsta kõrvale.
  • Lõika sibulad pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Seejärel prae need pannil mõõdukalt kuumas õlis pehmeks ja kuldseks, lisades poole praadimise ajal ka viilutatud või hakitud küüslaugu. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta kõrvale.
  • Lõika kanamaksad pisut väiksemaks. Kuumuta pannil natuke õli üsna tuliseks, lisa kanamaks ja maitsesta korralikult soolaga. Prae kanamaksad kiiresti ümberringi kuldseks, seest peaks maks veel veidi roosakas jääma.
  • Pane uuesti pannile praetud sibul ja küüslauk, kuumuta need koos maksaga kiiresti läbi.
  • Tõsta saadud segu röstsaiaviiludele, kaunista tüümianiga ja serveeri.

 

Sarnased artiklid