Aedoad šampinjonidega
Neljale kuni kuuele
Šampinjonide, palsamiäädika ja parmesaniga maitsestatud ning ahjus küpsetatud rohelised oad. Kukeseenehooajal võid kasutada kukeseeni.
500 g rohelisi ube
250 g šampinjone
2 sl oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
Soola ja musta pipart
5 sl peenelt riivitud parmesani vm kõvemat juustu
Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika seened 1 cm viiludeks. Puhasta oad ning lõika umbes 3–4 cm juppideks. Sega kausis seened, oad, oliiviõli, palsamiäädikas, maitsesta soola-pipraga. Laota ühtlase kihina suurele ahjuplaadile. Küpseta 20–30 minutit, kuni oad on küpsed ja seened pole enam vesised. Puista peale parmesani ja serveeri kohe.
Tai punane lõhekarri
Neljale kuni viiele
Selle kalakarri võid teha just nii tulisemaitselise, kui soovid. Roheliste aedoakaunte asemel võib kasutada ka teisi aedvilju: punast paprikat, suhkruhernekaunu, apteegitilli, spargelkapsaõisikuid vms.
1 sl toiduõli
1 sl tai punast karripastat
1 sibul
400 g kookospiima
500 g lõhefi leed
200–400 g rohelisi ube
värsket koriandrit
Kuumuta õli suurel pannil, siis lisa punane karripasta*. Sega juurde sibul ning prae seejärel tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni sibul on veidi pehmenenud. Lisa kookospiim ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust, siis lisa suured lõhekuubikud ning rohelised oad. Kuumuta tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni kala on küps ja oad pehmed. Puista peale koriander või basiilik. Serveeri näiteks keedetud riisiga.