Meremehe lihahautis
Kuuele
1 kg kartuleid
600 g taist veiseliha (nt lihaveise praetükk, antrekoot või välisfilee)
1 sl õli ja 1 sl võid
soola ja musta pipart
2–3 suurt sibulat
1 tl suhkrut
5 dl tumedat õlut
3 dl veiselihapuljongit
1–2 loorberilehte
värsket peterselli või tüümiani
- Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Laota pooled kartuliviilud suure ahjupoti põhja.
- Lõika liha ristikiudu umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning mulju käelabaga veidi õhemaks. Kuumuta pannil õli ja või ning prae lihaviilud mõlemalt poolt pruuniks. Tõsta ahjupotti, maitsesta soola ja pipraga.
- Koori sibulad, lõika pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Prae pannil vähese rasvaga umbes 5 min, siis lisa suhkur ja prae veel tasakesi 5 min, kuni sibul on pehmenenud. Ära pruunista! Tõsta sibularattad potti lihaviilude peale. (Kui pannile on jäänud praevedelikku, siis kalla see ka potti).
- Laota potti ülejäänud kartuliviilud.
- Vala potti õlu ning seejärel lisa niipalju puljongit, et kartulid oleksid napilt kaetud. Pista loobrerilehed ka potti.
- Pane potile kaas peale ja hauta rooga 175° ahjus nõrgal kuumusel umbes 2 tundi, kuni liha ja kartulid on pehmed (võib minna ka kauem, olenevalt lihast). Puista valmis roale rohkelt peterselli või tüümiani