Kolm maitsvat rooga kõrvitsast

Pille Petersoo
01.10.2013
Shutterstock

Kas teadsid, et mahedamaitseline kõrvits on tõeliselt mitmekülgne köögivili, mis sobib imehästi nii eel-, põhi- kui ka magustoitude valmistamiseks? Siin on mõned soovitused, kuidas võluda kõrvitsast sügisesele söögilauale erinevaid toite.

Kõrvitsa-ricottavormid peekonikrõbuskitega | Juta Kübarsepp

Kõrvitsa-ricottavormid peekonikrõbuskitega

kaheksale

Portsjonivormides küpsetatud väikest soolast vormirooga võib valmistada nii tavalisest kui ka muskaatkõrvitsast. Koos rohelise salati ja krõbeda peekoniga on see väga mõnus eelroog! Vegetaarse versiooni jaoks kaunista roog parmesanilaastudega.

1 kg kõrvitsatükke

250 g ricotta kohupiima

100 g Saaremaa 20% hapukoort (u 1 dl)

2 suurt muna

100 g riivitud Parmesani vm laabijuustu

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

u 100 g suitsutatud peekonit

värskeid salatilehti

Määri 8 väikest portsjonivormi (nn ramekinid) võiga, pane kõrvale*. Pane kõrvitsatükid vähese veega potti, maitsesta soolaga. Keeda 15–20 min, kuni kõrvits on pehme. Kurna liigne vesi hoolikalt ning suru keedetud kõrvits kahvliga katki. Sega ricotta, hapukoor ja munad kausis. Lisa riivitud juust ja jahtunud kõrvitsapüree. Maitsesta julgelt soola ja pipraga.

Jaota segu ettevalmistatud portsjon ivormidesse. Küpseta 200° ahju keskosas u 30 min, kuni vormikesed on pealt kuldsed. Samal ajal lõika peekoniviilud väiksemateks tükkideks ning prae kuival kuumal pannil krõbedaks. Lase köögipaberil veidi taheneda. Laota salatilehed taldrikule, kummuta nende keskele ricotta-kõrvitsaomletike. Jahvata veskist peale veidi musta pipart, kaunista peekoniga.

Kõrvitsa-kohupiimavorm ja kõrvitsaküpsised | Juta Kübarsepp

Kõrvitsa-kohupiimavorm

kuuele kuni kaheksale

Kui sulle maitseb klassikaline kohupiimavorm, siis maitseb sulle kindlasti ka see kõrvitsaga variant. Võid kasutada nii tavalist kui ka muskaatkõrvitsat.

800 g kõrvitsatükke

2 dl vett

500 g teralist kohupiima 

4 suurt muna

100 g suhkrut

1 sidruni mahl ja riivitud koor

2 kuhjaga sl nisujahu

näpuotsaga soola

100 g kuivatatud jõhvikaid või rosinaid

vormi ettevalmistamiseks võid ja riivsaia

  • Eralda munavalged ja -kollased.
  • Pane kõrvitsatükid koos veega potti, kuumuta üsna tasasel tulel, kuni kõrvits on pehme. Nõruta hästi hoolega, siis jahuta. Tambi keedetud kõrvits kausis katki.
  • Sega juurde kohupiim, suhkruga hõõrutud munakollased, sidrunimahl ja riivitud koor, jahu ja rosinad või kuivatatud jõhvikad.
  • Viimasena lisa näpuotsatäie soolaga vahustatud munavalged. Sega õrnalt läbi.
  • Kalla segu võitatud ja riivsaiaga üle puistatud u 26–30 cm ahjuvormi. Küpseta 200° ahjus u 40 min, kuni vormiroog on pealt kenasti kuldne, aga mitte veel läbinisti hüübinud. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
  • Serveeri hapukoore või jõhvikakisselliga.

 

Mõnusad kõrvitsaküpsised

Need suured ja pehmed kõrvitsaküpsised on olnud mu lemmikuks juba aastaid. Antud kogusest saab umbes 20 küpsist.

100 g toasooja võid

150 g fariinsuhkrut

200 g kõrvitsapüreed

100 g rosinaid

225 g nisujahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillsuhkrut

1 tl jahvatatud kaneeli

  • Hõõru või suhkruga kohevaks ja heledaks ning lisa kõrvitsapüree ja rosinad.
  • Sõelu teise kaussi jahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja kaneel, lisa seejärel või-kõrvitsasegule. Sega hoolega.
  • Tõsta dessertlusikaga võitatud ahjuplaadile taignaportsukesi, jättes nende vahele piisavalt ruumi, sest küpsised valguvad küpsedes veidi laiali.
  • Küpseta 200° ahjus u 15–20 minutit, kuni küpsised on veidi pruunistunud. Jahuta ahjuplaadil 5 minutit, seejärel libista metallrestile ja lase jahtuda.
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid