Kõrvitsa-ricottavormid peekonikrõbuskitega
kaheksale
Portsjonivormides küpsetatud väikest soolast vormirooga võib valmistada nii tavalisest kui ka muskaatkõrvitsast. Koos rohelise salati ja krõbeda peekoniga on see väga mõnus eelroog! Vegetaarse versiooni jaoks kaunista roog parmesanilaastudega.
1 kg kõrvitsatükke
250 g ricotta kohupiima
100 g Saaremaa 20% hapukoort (u 1 dl)
2 suurt muna
100 g riivitud Parmesani vm laabijuustu
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:
u 100 g suitsutatud peekonit
värskeid salatilehti
Määri 8 väikest portsjonivormi (nn ramekinid) võiga, pane kõrvale*. Pane kõrvitsatükid vähese veega potti, maitsesta soolaga. Keeda 15–20 min, kuni kõrvits on pehme. Kurna liigne vesi hoolikalt ning suru keedetud kõrvits kahvliga katki. Sega ricotta, hapukoor ja munad kausis. Lisa riivitud juust ja jahtunud kõrvitsapüree. Maitsesta julgelt soola ja pipraga.
Jaota segu ettevalmistatud portsjon ivormidesse. Küpseta 200° ahju keskosas u 30 min, kuni vormikesed on pealt kuldsed. Samal ajal lõika peekoniviilud väiksemateks tükkideks ning prae kuival kuumal pannil krõbedaks. Lase köögipaberil veidi taheneda. Laota salatilehed taldrikule, kummuta nende keskele ricotta-kõrvitsaomletike. Jahvata veskist peale veidi musta pipart, kaunista peekoniga.
Kõrvitsa-kohupiimavorm
kuuele kuni kaheksale
Kui sulle maitseb klassikaline kohupiimavorm, siis maitseb sulle kindlasti ka see kõrvitsaga variant. Võid kasutada nii tavalist kui ka muskaatkõrvitsat.
800 g kõrvitsatükke
2 dl vett
500 g teralist kohupiima
4 suurt muna
100 g suhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
2 kuhjaga sl nisujahu
näpuotsaga soola
100 g kuivatatud jõhvikaid või rosinaid
vormi ettevalmistamiseks võid ja riivsaia
- Eralda munavalged ja -kollased.
- Pane kõrvitsatükid koos veega potti, kuumuta üsna tasasel tulel, kuni kõrvits on pehme. Nõruta hästi hoolega, siis jahuta. Tambi keedetud kõrvits kausis katki.
- Sega juurde kohupiim, suhkruga hõõrutud munakollased, sidrunimahl ja riivitud koor, jahu ja rosinad või kuivatatud jõhvikad.
- Viimasena lisa näpuotsatäie soolaga vahustatud munavalged. Sega õrnalt läbi.
- Kalla segu võitatud ja riivsaiaga üle puistatud u 26–30 cm ahjuvormi. Küpseta 200° ahjus u 40 min, kuni vormiroog on pealt kenasti kuldne, aga mitte veel läbinisti hüübinud. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
- Serveeri hapukoore või jõhvikakisselliga.
Mõnusad kõrvitsaküpsised
Need suured ja pehmed kõrvitsaküpsised on olnud mu lemmikuks juba aastaid. Antud kogusest saab umbes 20 küpsist.
100 g toasooja võid
150 g fariinsuhkrut
200 g kõrvitsapüreed
100 g rosinaid
225 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
- Hõõru või suhkruga kohevaks ja heledaks ning lisa kõrvitsapüree ja rosinad.
- Sõelu teise kaussi jahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja kaneel, lisa seejärel või-kõrvitsasegule. Sega hoolega.
- Tõsta dessertlusikaga võitatud ahjuplaadile taignaportsukesi, jättes nende vahele piisavalt ruumi, sest küpsised valguvad küpsedes veidi laiali.
- Küpseta 200° ahjus u 15–20 minutit, kuni küpsised on veidi pruunistunud. Jahuta ahjuplaadil 5 minutit, seejärel libista metallrestile ja lase jahtuda.