u 12–14 tk
Täidis:
200 g värsket spinat-ruutlehikut või spinatit
0,5 tl soola
1 muna
2 tl riivitud sidrunikoort
2 sl hakitud värsket tilli
2 sl hakitud värsket münti
2–3 hakitud talisibulat või rohelise sibula vart
150 g fetajuustu
soola ja musta pipart
Lisaks:
12–14 filotainalehte (nt Kanaki filotainas, 260 g)
3–4 sl sulatatud võid
Serveerimiseks:
150 g hapukoort või Kreeka jogurtit
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket münti
1 sl sidrunimahla
Tõsta filotainalehed paar tundi varem toatemperatuurile sulama, aga ära pakki veel ava!
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pese spinat-ruutlehikulehed, pane pannile kuumuta segades, kuni lehed on närtsitatud. Loputa külma vee all, siis pigista hästi kuivaks. Haki peeneks ja pane kaussi.
Lisa hakitud till, münt, roheline sibul, siis lisa muna, murenda juurde fetajuust. Maitsesta soola-pipraga ja sega läbi.
Rullikeste valmistamiseks ava filolehtede pakk ja tõsta lehed enda ette.
Pintselda pealmine leht kergelt sulavõiga, siis voldi tainaleht pooleks, et saad umbes A4-suuruse lehe. Keera lühem külg enda ette, tõsta piki serva kuhjaga supilusikatäis tainast, jättes servad u 1,5–2 cm ulatuses puhtaks.
Keera küljed täidisele, siis keera kõik rulli, nii et saad väikese „sigari”. Tõsta ahjuplaadile ja valmista samal moel ette ka ülejäänud rullid.
(Kui täidis peaks otsa saama, võid täita sigarid juustuga, õuna-kaneeliseguga või muu meelepärasega.)
Pintselda ahjuplaadile asetatud „sigarid” kergelt sulavõiga. Siis küpseta 200-kraadises ahjus u 12–15 minutit, kuni need on kuldsed ja krõbedad.
Sega kokku serveerimiseks mõeldud kastme komponendid ja pane väiksesse kaussi.
Kasta fetajuustutäidisega rullikesed kastmesse ja naudi.
Sobib nii nädalavahetuse hommikusöögiks kui ka ooteks või vahepalaks, miks mitte ka piknikukorvi.
Neljale kuni kuuele
8 muna
2 väiksemat punast paprikat
100 g pruune šampinjone
50 g spinat-ruutlehikut või tavalist spinatit
50 g riivitud juustu
soola ja pipart
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri u 25 x 30 cm ahjuplaat kergelt võiga ja kata küpsetuspaberiga.
Klopi munad kausis lahti, maitsesta soola-pipraga. Kalla munad vormi.
Lõika paprika õhukesteks ribadeks, viiluta šampinjonid ja haki spinat-ruutlehiku lehed kergelt. Laota munasegule, siis puista peale riivitud juust.
Küpseta 180-kraadises ahjus 12–15 minutit või kuni muna on hüübinud ja ahjuomlett servadest veidi kuldne.
Võta ahjust välja, lase paar minutit jahtuda, siis libista lõikelauale ning lõika sobiva suurusega tükkideks.
Stoovitud spinat-ruutlehik
Tõeline retroroog, mis väärib taastutvustamist. Sobib nii keedetud kartulite kõrvale kui ka ahjuprae lisandiks.
25 g võid
1 väike sibul
1 kuhjaga sl nisujahu
200 ml piima
200 g värsket spinat-ruutlehikut või spinatit
100 ml kohvikoort
soola ja valget pipart
värsket muskaati
Kuumuta või potis, lisa peenelt hakitud sibul ja prae tasasel tulel u 5 minutit, kuni sibul on pehme.
Lisa jahu ja kuumuta segades paar minutit. Siis vispelda juurde piim. Sega ja kuumuta umbes 5 minutit, kuni kaste on paksenenud.
Samal ajal kuumuta pestud spinat-ruutlehik pannil läbi, kuni see „närtsib”, siis loputa külma vee all ja pigista hästi kuivaks. Haki jämedalt.
Sega kastme hulka rõõsk koor, kuumuta läbi, siis sega juurde hakitud spinat-ruutlehik või spinat. Maitsesta soola, valge pipra ja muskaadiga.
Serveeri.
Veidi vahemereline imelihtne roog.
Kahele-kolmele
200 g spinat-ruutlehikut või spinatit
1 šalottsibul või pool väikest sibulat
1 väiksem küüslauguküüs
praadimiseks oliiviõli
soola ja musta pipart
veidi riivitud parmesani
Pese spinat-ruutlehik, lase taheneda.
Kuumuta pannil veidi õli, siis lisa hakitud sibul ja hakitud/viilutatud küüslauk ning prae paar minutit.
Lisa spinat-ruutlehik ja kuumuta, kuni see on kokku vajunud. Maitsesta soola-pipraga.
Puista peale riivitud parmesan ja serveeri.