Tee ise koreapärane kimchi

kodus.ee
03.01.2018
Kõige kuulsam kimchi on Hiina kapsa kimchi. Tegemist on klassikalise kimchiga. | Shutterstock

Koreamaa üks olulisimaid kulinaarseid alustalasid on toiduaine nimega kimchi. Kimchi’t saab osta meil peenematest poodidest, kuid seda hõrku vürtsikat hapendatud kapsasalatit on üpris lihtne ka ise valmistada.  

Tarvis läheb:

1 suur hiina kapsas

1 suur valge redis (sobib ka porgand)

jupp ingverijuurt

3 küüslauguküünt

kimp rohelist talisibulat

½ kl jämedat meresoola

2–4 tl korea gochugaru tšillipulbrit või Cayenne’i pipart

1–2 sl kalakastet

2 sl pruuni toorsuhkrut

Tee nii:

Pese hiina kapsas, lõika pikuti veeranditeks, seejärel ristipidi u 5 cm viiludeks. Pane kapsas kihiti puhtasse kilekotti või suurde kaussi, puista kihtide vahele ohtralt soola. Suru kapsalehti käte vahel (kasuta kummikindaid), kuni kapsas pehmeneb ja mahl hakkab eralduma. Lase kausis vajutise all paar tundi soolduda (võib ka kauem).

Haki või purusta küüslauk ja ingver, lisa segule tšillihelbed, kalakaste, suhkur ja soovi korral kenaks punaseks värviks ka paprikapulbrit.

Lõika redis tikkudeks, haki roheline sibul sõrmepikkusteks juppideks.

Loputa sooldunud ja pehmenenud kapsas hoolikalt külma veega, nõruta ja pigista kuivemaks. Sega kapsas, vürtsipasta, redised ja sibulad korralikult kokku, soovitatavalt kummikinnastes kätega mudides.

Tõsta segu purki, vajuta korralikult kokku, aga ära purki päris täis pane. Kata purk kaanega, kuid ära sulge hermeetiliselt, sest gaasid peavad väljuma. Lase 1–5 päeva toasoojas hapneda, vahepeal suru kapsast allapoole ja ühtlasi maitse, kas on juba valmis.

Valmis kimchi on üsna pehme konsistentsiga, aga mitte pudrune. Suuremad tükid peaksid ikka veel hamba all krõmpsuma. Valmis kimchi purk sulge korralikult ja hoia külmikus.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid