Kogustest piisab 2–3 sööjale. Kui oled harjunud hommikuputru ainult piima või ainult veega keetma, siis võid ka nii teha.
Tagasihoidlik helbepuder on taas popiks saamas ja seda ka väljaspool kodukööke. Taani pealinnas Kopenhaagenis näiteks avati hiljuti pudrukohvik Grød, kus peale erinevate putrude (nende hulka on liigitatud ka risoto) muud ei pakutagi. Pudrukohviku menüüst võib leida näiteks estragonisuhkru, pirni ja röstitud sarapuupähklitega serveeritud pruuni riisi pudru, karamellikastme, röstitud mandlite ja õunaga serveeritud kaerahelbepudru või apelsini-sidrunikompoti, kohupiimakreemi ja karamellistatud kreeka pähklitega serveeritud rukki-nisuhelbepudru. Isuäratav, kas pole?
Kaerahelbepuder praetud õuntega
2,5 dl vett
2,5 dl piima
2,5 dl täisterakaerahelbeid
soovi korral 1–2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli
noaotsaga muskaatpähklit
noaotsaga soola
Sega kõik ained pudrupotis ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Hauta putru keskmisel kuumusel 7–8 minutit, kuni puder on valmis. Sega aeg-ajalt.
Praetud õunad:
2 suurt krõmpsu õuna
2 sl võid
0,5 tl kaneeli
noaotsaga muskaatpähklit
2 sl sidrunimahla
Koori õunad, eemalda südamik ja lõika sektoriteks. Kuumuta väiksemal pannil või, lisa õunad ja prae õrnalt segades paar minutit. Lisa kaneel ja muskaatpähkel, seejärel kuumuta veel 5–6 minutit.Lisa sidrunimahl, kuumuta minut aega.
Spelta- või kaerahelbepuder banaani ja pähklitega
2,5 dl vett
2,5 dl piima
2,5 dl täisterakaera- või speltahelbeid
1 küps banaan (suru kahvliga katki)
noaotsaga soola
Serveerimiseks:
4 sl hakitud kreeka pähkleid
viilutatud banaani
vahtrasiirupit või mett
Sega kõik ained pudrupotis ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Hauta putru keskmisel kuumusel 7–8 minutit aeg-ajalt segades, kuni puder on valmis. Sega valmis pudru hulka hakitud pähklid ning jaota puder kaussidesse. Kaunista viilutatud banaani ja vahtrasiirupi või meega.
Rukkihelbepuder seesamiseemnetega
Mõnusalt krõmpsuvate seesamiseemnetega pudru retsept on mugandatud Marika Blossfeldti raamatust “Looduslik toit, täisväärtuslik elu”. Raamatu teine trükk ilmus eelmise aasta sügisel.
5 dl vett
2,5 dl rukkihelbeid
0,25 tl soola
1 sl võid
1–2 sl röstitud seesamiseemneid
maitse järgi mett või vahtrasiirupit
Pane rukkihelbed, vesi, sool ja või pudrupotti ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja lase pudrul tasasel tulel 6–8 minutit haududa. Sega juurde seesamiseemned, maitsesta mee või vahtrasiirupiga. Serveeri nt pohlamoosiga.
Kaerahelbe-toorpuder ehk Bircher-müsli
Eelmisel õhtul:
2 dl kaerahelbeid
1 dl keedetud vett
poole sidruni pressitud mahl
Hommikul:
1 dl maitsestamata jogurtit
1 riivitud hapukas õun
2 sl mett
Serveerimiseks:
värskeid puuvilju-marju
röstitud mandleid või pähkleid
Sega õhtul kaerahelbed vee ja sidrunimahlaga ning lase üle öö pehmeneda. Hommikul sega juurde jogurt ja mesi, riivi juurde õun. Serveerimisel puista peale röstitud pähkleid ja tükeldatud puuvilju ja marju ning nirista veel veidi mett.