Jõululauale | Glasuuritud seapraad ja magushapud kapsad

Pille Petersoo
16.12.2023
Juta Kübarsepp

Traditsiooniline seapraad enamasti jõululaualt ei puudu. Kindlasti paku kõrvale praeleemest tehtud maitsvat kastet. 

Seapraad

Kuuele

u 1,5 kg sealiha (nt kamarata praetükk)
soola ja musta pipart
küüslauku
kuivatatud ploome

Glasuur:
100 g pruuni suhkrut
1 sl sinepit
30 g ehk 0,5 dl nisujahu
2 sl õuna- või veiniäädikat

Hõõru lihatükk soola ja pipraga, piki küüslaugu ja mustade ploomidega. Pane ahjupannile, lisa ka veidi vett. Küpseta u 2 tundi 165–170° ahjus. Aeg-ajalt kasta praevedelikuga ja kui liha liialt pruunistuma kipub, siis kata pealt fooliumiga. Liha on küps, kui nuga seda üsna kergesti läbistab. 

Glasuuri jaoks sega pruun suhkur sinepi, jahu ja äädikaga. Määri segu kuumale lihale ning prae seejärel 220-kraadises ahjus veel 10 minutit, kuni glasuur on läbi küpsenud.

Kõrvale paku praeleemest valmistatud kastet – selleks keeda kaste lihtsalt kokku või paksenda lusikatäie jahuga. Serveeri koos ahjus küpsetatud või keedetud köögiviljadega.

 

Magushapud kapsad

Mõnus magushapu lisand neile, kes hapukapsast miskipärast süüa ei soovi. Serveeri keedetud kartulitega või lisandina liharoogade juurde. 

Neljale kuni kuuele

1 kg värsket kapsast
100 g võid
2 dl vett
2–3 tl soola
2–3 sl suhkrut
soovi korral köömneid
2–3 tl 30% äädikat 

Eemalda kapsapealt inetud välimised lehed, siis lõika kapsas ribadeks. Pane kapsas koos või ja vähese veega potti, maitsesta soolaga ning hauta peaaegu pehmeks (olenevalt kapsast võtab see u 35–40 minutit). 

Lisa maitse järgi veel soola, suhkrut, äädikat ja köömneid ning hauta valmimiseni. (Kui teed kapsa juba eelmisel päeval, siis jäta see lõplik maitsestamine ja hautamine serveerimise päevale). 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid