Kasuta köögis viinapuulehti

Kaja Kurg
09.08.2023
Shutterstock

Kui viinamarjakobarad hakkavad värvuma, võta nende ümbert päikest varjavaid lehti vähemaks. Kasuta need ära dolmade ja antioksüdantide poolest rikka tervisliku lehetee tegemiseks.

Lehti võib noppida ka sügisel, kui marjad on korjatud.

Lehti töödeldakse musta tee valmistamise meetodil, seejärel kuivatatakse. Tarvitada saab kogu aasta. Viinapuulehtedest „mustal teel” on sarnased tervislikud omadused nagu punasel veinilgi, kuid teed võib juua märksa rohkem ja juba hommikul.

* Mahla eraldumiseks rulli lehti tainarulliga või mulju kätega.

* Muljutud lehed pane tihedalt kilekotti või purki käärima. Hoia soojas mõni päev või nädal. Mida kauem kääritad, seda tumedam ja tugevam tee tuleb.

* Käärimise aeg oleneb temperatuurist: soojas toimub see protsess kiiremini.

* Kui lehed on muutunud tumepruuniks ja eraldub tugevat puuviljalõhna, on õige aeg need ära kuivatada. Seda tuleb käärimise ajal jälgida.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid