Seapraad
Kuuele
u 1,5 kg sealiha (nt kamarata praetükk)
soola ja musta pipart
küüslauku
kuivatatud ploome
Glasuur:
100 g pruuni suhkrut
1 sl sinepit
30 g ehk 0,5 dl nisujahu
2 sl õuna- või veiniäädikat
Hõõru lihatükk soola ja pipraga, piki küüslaugu ja mustade ploomidega. Pane ahjupannile, lisa ka veidi vett. Küpseta u 2 tundi 165–170° ahjus. Aeg-ajalt kasta praevedelikuga ja kui liha liialt pruunistuma kipub, siis kata pealt fooliumiga. Liha on küps, kui nuga seda üsna kergesti läbistab.
Glasuuri jaoks sega pruun suhkur sinepi, jahu ja äädikaga. Määri segu kuumale lihale ning prae seejärel 220-kraadises ahjus veel 10 minutit, kuni glasuur on läbi küpsenud.
Kõrvale paku praeleemest valmistatud kastet – selleks keeda kaste lihtsalt kokku või paksenda lusikatäie jahuga. Serveeri koos ahjus küpsetatud või keedetud köögiviljadega.
Magushapud kapsad
Mõnus magushapu lisand neile, kes hapukapsast miskipärast süüa ei soovi. Serveeri keedetud kartulitega või lisandina liharoogade juurde.
Neljale kuni kuuele
1 kg värsket kapsast
100 g võid
2 dl vett
2–3 tl soola
2–3 sl suhkrut
soovi korral köömneid
2–3 tl 30% äädikat
Eemalda kapsapealt inetud välimised lehed, siis lõika kapsas ribadeks. Pane kapsas koos või ja vähese veega potti, maitsesta soolaga ning hauta peaaegu pehmeks (olenevalt kapsast võtab see u 35–40 minutit).
Lisa maitse järgi veel soola, suhkrut, äädikat ja köömneid ning hauta valmimiseni. (Kui teed kapsa juba eelmisel päeval, siis jäta see lõplik maitsestamine ja hautamine serveerimise päevale).