Küüslauku võib süüa toorelt, kuigi enamasti seda hautatakse, praetakse või küpsetatakse. Veebruarikuu retseptides tehakse kõike. Terveid küüslaugumugulaid võib suvel ka grillile küpsema panna!
Itaalia köögis on populaarne gremolata ehk küüslaugu, sidruni ja peterselli segu. Meile nii tuttav ürt petersell sobib tõesti küüslauguga eriti hästi. Ürtidest sobivad küüslauguga hästi veel basiilik, estragon, koriander, loorber, murulauk, pune, rosmariin, salvei ja tüümian. Happelised sidrun ja tomat sobivad särtsaka küüslauguga kenasti. Küüslauk lisab vajaliku maitsenüansi erinevale lihale, eriti näiteks (noor)lamba- ja sealihale.
Küüslaugusupp
Tšehhi köögist pärit lihtne supp (česnečka) on üllatavalt jõulise maitsega. Meeldib kindlasti kõikidele neile, kellele meeldivad sibulasupid, lisaks on lihtne teha ning see on ka soodne kodune toit.
Neljale
50 g võid
1 väike sibul
3–4 suurt küüslauguküünt
0,5 tl köömneid
7,5 dl kana- või köögiviljapuljongit
2–3 kartulit
soola ja musta pipart
serveerimiseks krutoone ehk võis või õlis praetud saia- või nisuleivakuubikuid
Valmistamine:
- Haki sibul ja küüslauguküüned peenelt. Kuumuta potis või, lisa sibul ja küüslauk ning prae hästi tasasel tulel umbes 5 minutit.
- Lisa köömned, sega läbi, siis lisa kuum puljong.
- Koori kartulid, lõika väikesteks kuubikuteks ja pane potti. Maitsesta soola-pipraga. Keeda suppi tasasel tulel 10–15 minutit, kuni kartulid on küpsed.
- Serveeri krõbedate saiakuubikutega, kaunistuseks võid lisada ka veidi peterselli.


Kana 40 küüslauguküünega
Prantsuse köögist pärit ahjuroog, lihtne ja ääretult maitsev!
Neljale-viiele
1 terve kana või 4–5 kondi ja nahaga kanakintsu
oliiviõli
3–4 tervet Peipsi küüslauku
1 väike sidrun
tüümianioksi
soola ja musta pipart
Valmistamine:
- Kui kasutad tervet kana, siis lõika see tükkideks. Maitsesta kanatükid soola-pipraga, tõsta paraja suurusega ahjuvormi.
- Nirista peale oliiviõli, lisa poolitatud sidrun ja mõned tüümianioksad. Pane 200-kraadisesse ahju ja küpseta umbes 30 minutit, kuni kana on pealt kenasti kuldne.
- Samal ajal koori küüslauguküüned (kevadeti, kui on saada noori küüslauke, võid need koorimata jätta). Võta kanatükid ahjust välja, lisa küüslauguküüned ahjuvormi ja nirista peale veel oliiviõli. Küpseta veel 20–25 minutit, kuni kana on läbinisti küps ja küüslauguküüned mõnusalt karamelliseerunud. Kui tundub, et küüslauguküüned on küpsed, aga kana tahab veel ahjus olla, võta küüslauguküüned kurnlusikaga välja ja hoia neid soojas.
- Puista roale mõned värsked tüümianioksad ja serveeri. Kõrvale sobib värske salat, ent võid ahjuvormi panna ka tükeldatud kartuleid ja serveerida rooga ahjukartulitega.

Mõnusad küüslaugukuklid
Pidusaia põhimõttel valmistatud küüslaugukuklid sobivad hästi mõne lihtsama püreesupi kõrvale. Kasuta kindlasti kinnist koogivormi või vooderda vorm hoolikalt ümbertringi fooliumi või küpsetuspaberiga. Kui sul on, siis kasuta küüslauguvõi asemel hoopis koduaia ürtidega Saaremaa võid või Gourmet Clubi karulauguga võid.
12 kuklit
300 g nisujahu
50 g kaerahelbeid või muid pudruhelbeid (u 1,25 dl)
25 g värsket pärmi või 1 kuivpärmipakike
1 sl suhkrut
1 tl soola
2 sl õli
2,5 dl sooja piima
Küüslauguvõi:
50 g külma võid
2 hakitud küüslauguküünt
3 sl hakitud peterselli
Valmistamine:
- Sega kuivained tainakausis. Kui kasutad kuivpärmi, lisa see niisama; kui kasutad värsket pärmi, siis murenda see sõrmede abil jahusegu sisse hästi peenikeseks puruks. Lisa õli ja seejärel soe piim ning sõtku tainas ühtlaseks. Kui segu on liiga kuiv, lisa lusikatäis piima; kui liiga märg, lisa lusikatäis või kaks jahu.
- Kata tainakauss puhta köögirätikuga või toidukilega ning lase soojas ja tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida.
- Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, siis jaga 12 võrdseks tükiks ja veereta need pallideks. Aseta 24–26 cm ümmarguse koogivormi sisse: 9 kuklit piki serva, 3 keskele. Kata taas puhta rätiga ja lase soojas u 20–30 minutit kerkida.
- Samal ajal riivi või ja sega hakitud küüslaugu ja peterselliga ühtlaseks. (Võid kasutada ka karulauguvõid või koduaia ürtidega võid.) Vormi võist 12 pallikest. Vajuta jahuse pöidlaga iga kukli keskele süvend, pista sinna küüslauguvõi.
- Küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kuklid on kenasti kuldsed.

Küüslaugukrevetid
Lihtne Hispaania tapa-roog ehk suupiste, mis jääb maitsvaim suurte hiidkrevettidega. Kui kasutad külmutatud krevette, siis lase neil esmalt aeglaselt külmkapis sulada ja kurna hoolikalt.
Neljale kuni kuuele
500 g kooritud hiidkrevette
2 sl võid
1 sl oliiviõli
2–3 hakitud suurt küüslauguküünt
hakitud värsket peterselli
soola ja musta pipart
soovi korral hakitud tšillit või kuivatatud tšillihelbeid
Valmistamine:
- Kuumuta suurel pannil või ja oliiviõli. Lisa krevetid ja küüslauk ning kuumuta värskeid krevette 4–5 minutit, kuni need on kenasti roosakad. Kui kasutad keedetud krevette, siis piisab 2–3 minutist.
- Sega juurde petersell ja tšilli, maitsesta soola-pipraga ja serveeri. Kõrvale paku maitsvat nisuleiba, millega saab tekkinud kreveti-võileeme pannilt või serveerimiskausist kenasti kätte.