Pisikesed võimsad terviseterad. Kasvatame ise erinevaid idandeid

Kaja Kurg
25.01.2022
Mahedamaitselisi idandeid võib lisada igale toidule. | Shutterstock

Kõige värskema, puhtama ja väärtuslikuma tervisetoidu saab kasvatada koduköögis seemneid idandades. Eriti kiirelt ja hõlpsalt valmivad toortatra- ja nisuidandid.

Kui seeme hakkab idanema, algavad selles biokeemilised protsessid: valgud lagunevad aminohapeteks, rasvad küllastamata rasvhapeteks, juurde sünteesitakse palju vitamiine (eriti C, E ja B-grupi omi), ensüüme jm, mida idu vajab kasvamiseks.

Kõik need ühendid on väga vajalikud ka inimesele, eriti talvisel vitamiini- ja päikesevaesel ajal, et vabaneda väsimusest ja enesetunnet turgutada. Kui idanevad seemned esimeste päevade jooksul ära süüa, saab kogu hinnaliste ainete kontsentraadi endale. Edaspidi hakkab seda looduse loodud stardipaketti kasutama

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid