KOLME LAUGU PIRUKAS
Selles lahtises pirukas on esindatud lausa kolm laukude perekonna liiget: porrulauk, sibul ja küüslauk.
TAINAS:
200 g nisujahu
0,25 tl soola
100 g võid
1 muna
TÄIDIS:
3 porrut
1 sibul
2 küüslauguküünt
150 g suitsupeekonit
soola, musta pipart ja
muskaati
3 muna
2 dl rõõska koort
100 g riivitud juustu
SEGA pirukapõhja jaoks jahu ja sool, siis haki hulka või. Kui tainas meenutab märga liiva, siis lisa muna ning sõtku tainas kiiresti ühtlaseks.
SURU tainas 24 cm pirukavormi põhjale ja külgedele ning lase 30 minutit jahedas seista.
EELKÜPSETA pirukapõhja 200kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni see enam „märg” ei ole.
LÕIKA porrud õhukesteks seibideks, sibul ratasteks.
HAKI küüslauk ja peekon.
PRAE sibul, porru, küüslauk ja peekon pannil kergelt kuldseks – peekonirasvast peaks piisama, aga kui vaja, võid lisada pannile ka veidi õli.
MAITSESTA soola, pipra ja muskaadiga.
SEGA omavahel rõõsk koor, munad ja riivitud juust.
TÕSTA praetud laugupeekonisegu eelküpsetatud pirukapõhjale.
KALLA peale munajuustusegu.
KÜPSETA umbes 40–50 minutit 180kraadises ahjus.
PORRUSIGA ROSINATEGA
Neljale-viiele
Mõnusas roas on ühendatud seafilee, rosin ja vürtsid.
1 sea sisefilee
2 porrut
soola ja musta pipart
praadimiseks võid
2 dl 35% rõõska koort (soovi korral 2 sl lihapuljongikontsentraati)
1 tl ingveripulbrit
1 tl kaneeli
peotäis seemneteta rosinaid
LÕIKA seafilee paksudeks viiludeks, mulju peopesaga lapikumaks.
LÕIKA porru juppideks või seibideks. Maitsesta liha soola ja pipraga ning pruunista pannil võis.
TÕSTA lihatükid kõrvale.
PRAE porrutükke pannil olevas võis mõned minutid. Lisa rõõsk koor, puljongikontsentraat, ingver, kaneel ja rosinad. Kuumuta läbi.
TÕSTA lihalõigud uuesti pannile, kuumuta 4–5 minutit.
SERVEERI keedetud kartulitega.