Kapsas seentega

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

See Poola jõuluroog sobib imehästi ka eestlaste jõululauale. Poolas kasutatakse kuivatatud puravikke, aga kinnitan, et roog jääb väga maitsev ka sügavkülmast leitud kupatatud kollaste ja tõmmuriisikatega.

30 g kuivatatud puravikke või muid seeni või u 200 g kupatatud / kergelt soolatud / külmutatud metsaseeni
2 suur sibulat
1 suur porgand
5 sl õli
750 g hapukapsast
5 dl vett
2 loorberilehte
paar-kolm tera vürtspipart
1 tl musta pipra teri
veidi suhkrut
maitse järgi soola

Kui kasutad kuivatatud seeni, siis pane need kuumakindla kausi sisse ja kalla peale umbes 2 dl keeva vett. Lase seentel pool tundi tõmmata. (See vedelikukogus arvesta hiljem 5 dl vedeliku hulgast maha). Kui seened on pehmed, siis võta need veest välja, pigista kuivemaks ja lõika peenikesteks ribadeks. Külmutatud seened sulata ja pigista kuivemaks, soolaseened nõruta ning vajaduse korral leota ja loputa. 

Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks või haki peeneks. Koori või pese porgand, riivi jämeda riiviga või lõika pikuti pooleks ning seejärel õhukesteks viiludeks. 

Kuumuta paksu põhjaga potis õli, lisa sibul ja porgand ning prae mõned minutid.

Lisa seened ja prae veel paar minutit. 

Nüüd lisa kapsas, loorber, vürts- ja tavaline pipar. Lisa seeneleotusvedelik ja nii palju vett, et kapsas oleks peaaegu kaetud. Maitsesta suhkru ja soolaga. 

Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta rooga tasasel tulel u 2 tundi, kuni kapsas on pehme ja maitsed kenasti segunenud. Kui vaja, timmi maitse veel soola ja suhkruga parajaks. 

Sarnased artiklid