Maapirn kanaga
Kuuele. Fotol olev roog valmis kondi ja nahaga kanakintsudest, ent võid ka lihtsalt terve kana tükkideks lõigata või kasutada näiteks poolvõi terveid koibi.
Umbes 1,5 kg kanatükke
Soola ja musta pipart
3 sl oliiviõli
1 suur sidrun
6 küüslauguküünt
500 g maapirne
6 väikest sibulat
Värsket tüümiani
1 tl roseepipart soovi korral
2 dl kuiva valget veini või
Kanapuljongit
Maitsesta kana korralikult soola ja pipraga, nirista peale veidi õli ja tõsta suurele ahjupannile. Küpseta 220kraadises ahjus 30 minutit. Pese maapirnid hoolega, vajadusel koori. Lõika ampsusuurusteks tükkideks. Koori sibulad, lõika sektoriteks. Koori küüslauguküüned. Lõika sidrun neljaks sektoriks, seejärel õhukesteks viiludeks. Võta kana ahjust välja, säti maapirnid, sibul, küüslauk ja sidrun kanatükkide ümber, maitsesta uuesti soola, pipra ja roseepiprateradega.
Pane uuesti ahju, lisa vein või puljong ja küpseta veel umbes 45 minutit või kuni kana on küps ja köögiviljad kenasti kuldsed.Serveeri.
Maapirnirisoto
Kuuele. Risoto on põhja-itaaliast pärit riisiroog, mida valmistatakse spetsiaalsest risotoriisist. Selle risoto teevad põnevaks väikesed maapirnikuubikud, mis ka kuumutades oma kuju säilitavad.
250 g maapirni
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sl võid
300 g risotoriisi
1 dl kuiva valget veini
1 liiter kuuma köögiviljapuljongit
50 g külma võid
100 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
Soola ja musta pipart
Kaunistamiseks:
Hakitud värsket tüümiani või peterselli
Parmesanilaaste
Koori maapirnid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ning haki sibul ja küüslauk. Kuumuta potis või, lisa sibul ja küüslauk ning hauta tasasel tulel klaasjaks. Ära pruunista! Lisa risotoriis ja kuumuta pidevalt segades, kuni riis on kergelt läbikumav. Vala juurde valge vein ja sega, kuni vein on imendunud. Tõsta potti maapirnikuubikud, sega läbi.
Lisa kulbitäis kuuma puljongit. sega ning lisa uus kulbitäis puljongit alles siis, kui eelmine puljong on riisi sisse imendunud. Risoto küpseb al dente’ks umbes 20 minutiga. Sega viimasena juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või, maitsesta risoto soola-pipra ning rohke riivitud parmesaniga. Jaota taldrikutesse, puista peale hakitud tüümiani ja parmesanilaaste ning serveeri kohe.