Isadepäevatort | Šokolaadi-õlletort merevaigu-kreemiga

Kaare Kangro
Kodu & Aed
12.11.2021
Šokolaadi-õlletort merevaigu-kreemiga | Kaare Kangro

Selle isadepäevatordi sees on peidus nii õlut kui ka juustu. Mehisust lisab kaunistus, mis on meisterdatud isa garaažist pärit traadijupist ja naeltest.

Kes ütles, et tordikaunistused peavad ilmtingimata söödavad olema? Ei pea! Kui maitset ei riku ja tervist ei kahjusta, võib torti kaunistada kas või naeltega. Näiteks nii, nagu mina tegin. Miks just naelad? Sest need sümboliseerivad isetegemist. Minu isa on ehitanud kõikvõimalikke asju kardinapuust traktorini. Tema garaaž on täis sadu, kui mitte tuhandeid tööriistu, varuosasid, juhtmeid, kettaid, laagreid, filtreid … Müstiline koht, mis eemalt paistab nagu Segasumma suvila, aga kus tegelikult valitseb täielik saksa ordnung: igal väiksemalgi vidinal on oma kindel koht. Siin garaažis sünnivadki isa käe läbi imed: katkine saab terveks, vana uueks, mitte millestki saab midagi.

 

Šokolaadi-õlletort merevaigu-kreemiga

Šokolaadibiskviit tumeda õllega

80 g võid

100 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

150 g pruuni suhkrut

3 suurt muna

150 g jahu

1 tl küpsetuspulbrit

160 ml tumedat õlut (nt porterit)

 

Merevaigu-kreem

200 g merevaigu sulatatud juustu (maitsestamata)

200 ml 35% koort

1 tl vanilliekstrakti

2 sl suhkrut

 

Šokolaadikreem

100 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

50 ml 35% koort

1 sl toasooja võid

Sulata hakitud šokolaad ja või vesivannil. Lisa suhkur, lase jahtuda toatemperatuurini. Vahusta mune kolm-neli minutit. Lisa jahtunud šokolaad. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa vaheldumisi õllega muna-šokolaadivahule. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 °c juures 15–20 minutit. Jahuta ja lõika biskviit neljaks ühesuuruseks tükiks.

Pane toasoe merevaik kaussi, lisa mõned supilusikatäied vahustamata koort ja sega läbi. Vahusta koor suhkrutega pehmeks vahuks, lisa vedeldatud merevaik ning vahusta, kuni saad ühtlase kreemi. Pane kreem vähemalt pooleks tunniks külmkappi, nii muutub see tahkemaks ja püsib paremini biskviidikihtide vahel.

Määri kreem kihiti biskviidi vahele ning lase tordil neli tundi külmas seista, võid hoida ka üleöö. seejärel kata šokolaadikreemiga ja kaunista vastavalt oma soovile. Pane šokolaadikreemi valmistamiseks koor väikesesse potti ja kuumuta keemiseni. Vala kuum koor hakitud šokolaadile ning sega, kuni šokolaad on sulanud. Sega viimasena hulka toasoe või. Sulata šokolaad ja või vesivannil ning vala jahtunud karamellile. Puista peale soolahelbeid. lase üle öö taheneda ning lõika terava noaga maius tükkideks.

Sarnased artiklid