PEEDI-OASALAT
Kuuele kuni kaheksale Lätis populaarne salat sisaldab vaid kolme põhikomponenti: ube, kurki ja peeti.
2 x 400 g purki keedetud punaseid ube (nn kidney-oad)
4 marineeritud kurki
400–500 g keedetud või röstitud peeti
200 g hapukoort
100 g majoneesi
soola ja musta pipart
hakitud värsket peterselli või murulauku
Loputa konservoad jooksva vee all, siis nõruta korralikult. Haki marineeritud kurk. Riivi peet jämedalt või haki noaga väikesteks kuubikuteks. Sega suures kausis hapukoor ja majonees, lisa oad, kurk ja peet. Sega salat õrnalt läbi, maitsesta soola-pipraga ja sega uuesti. Tõsta salat serveerimiskaussi. Kaunista hakitud maitserohelisega ja serveeri. Kui eelistad ise ube keeta, siis võta umbes 5 dl keedetud ube.
AHJUPEEDID KITSEJUUSTUKASTMEGA
Kuuele
Peet ja kitsejuust on armastatud kooslus, mida kohvikutes-restoranides tihti kohata võib. Selleski retseptis kohtuvad röstitud peet ja kreemjas kitsejuustukaste. Ahjus küpsetatud peedid on mõnusalt magusad ja siin on neid maitsestatud põnevate vürtsidega. Kasuta võimalikult väikseid peete – need jäävad röstides eriti magusad. Sel moel röstitud peedid sobivad hästi liha või kala lisandiks, ent ka värskesse salatisse.
6–8 väiksemat peeti
1 sl hakitud värsket rosmariini
2 tl uhmris tambitud
koriandriseemneid
2–3 sl palsamiäädikat
2 sl külmpressitud rapsi- või
oliiviõli
soovi korral veidi suhkrut*
maitse järgi soola
KITSEJUUSTUKASTE:
150 g kitsepiimast toorjuustu
veidi maitsestamata jogurtit või
keefirit
musta pipart
Koori peedid ja lõika sektoriteks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetudahjupannile. Puista-nirista peale ülejäänud ained ning sega peedid kergelt puulusikaga läbi, et komponendid seguneksid. Rösti peedisektoreid 225kraadise ahju keskosas 30–40 minutit, kuni peedid on küpsed ja seest pehmed. Kastme jaoks sega kitsejuustu hulka nii palju jogurtit või keefirit, et saad parajalt vedela kastme. Serveeri koos röstitud peediga.
* Suviste-varasügiseste peetide puhul pole suhkrut lisada vaja!