RETSEPT | Porterikook

Pille Petersoo
19.11.2025
Juta Kübarsepp

Taani köögist pärit ølkage (tõlkes õllekook) on veidi jõululik, nätske ja väga maitsev. Omapäraseks teeb koogi see, et ainsaks vedelikuks on selles õlu – mune ega rasvainet ei lisata. Õllekook sobib ka veganitele.

 

Valmis kook lõika viiludeks, määri peale näiteks riivitud apelsinikoorega maitsestatud võid ja serveeri. 

u 20 viilu

500 g nisujahu
350 g fariinsuhkrut või tumedat muscovado suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud nelki
5 dl tumedat porteri tüüpi õlut

Sega kuivained suures kausis korralikult läbi. Lisa õlu, sega tainas ühtlaseks. (Paar lonksu õlut võid ära juua, sest koogis piisab ka 4,5 dl õllest.)

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud või hästi hoolikalt võitatud 22 x 30 cm koogivormi või siis hoopis kahe keeksivormi sisse. Küpseta kooki 200° ahjus umbes 35–45 minutit, keeksivormis 175° ahjus tund aega. Kontrolli koogi küpsust puutikuga!

Valmis õllekook võta ahjust välja ning lase jahtuda. Lõika õhukesteks viiludeks, määri apelsinivõiga ja serveeri.

NIPP:
Kui keerad õllekoogi kilesse, siis püsib see toatemperatuuril värske mitu päeva.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid