Inglise keeles kutsutakse seda kooki „Basque burnt cheesecake” ehk Baski „kõrbenud” juustukoogiks, sest erinevalt nt New Yorgi stiilis toorjuustukoogist on see pealt kenasti pruunistunud.
Tegemist on ilma põhjata toorjuustukoogiga, mille valmistamine on imelihtne. Kook tasub valmis teha juba eelmisel päeval, siis jõuab see parasjagu taheneda.
1 kg toasooja maitsestamata toorjuustu, nt Philadelphia täisrasvast (full fat) toorjuustu
6–7 muna
300–400 g (peeneteralist) suhkrut
200–400 ml vahukoort
1 sl nisujahu
Kuumuta ahi 220 kraadini (pöördõhuga ahi 200°).
Kui kasutad lauamikserit, siis pane kõik ained segamiskaussi ja sega lapiku mõlaga ühtlaseks. Võid segada ka lihtsalt metall-lusika abil kreemjaks ja ühtlaseks. Väldi ülemikserdamist!
Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga nii, et paber jääb vormist ikka mitu sentimeetrit kõrgemaks. Küpsetuspaberi abil on kooki kergem pärast vormist välja võtta ja kuna kook küpsedes kerkib kõvasti, siis ei valgu see vormist välja (jahtudes vajub kook jälle kokku).
Kalla tainas koogivormi ning küpseta 220-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 35–45 minutit. Juustukook peab olema keskelt veel võdisev, aga pealt juba kenasti kuldpruun, nii et kui vaja, tõsta lõpus veidi kuumust või hoia kooki mõni minut kauem ahjus.
Keera ahi kinni ja tee ahjuuks paokile, lase jahtuda, kuni koogivorm enam kuum pole. Siis tõsta tunnikeseks köögilauale jahtuma.
Siis pane kook jahedasse kohta või külmkappi ja lase seal järgmise päevani jahtuda.
Tõsta kook küpsetuspaberi abil ettevaatlikult tordialusele, soovi korral eemalda küpsetuspaber. Lõika sektoriteks ja serveeri.
La Viña restoranis San Sebastiánis pakutakse koogi kõrvale Pedro Jimenezi šerrit.
Nipid ja soovitused:
La Viñas kasutatakse selle koogi tegemiseks Philadelphia täisrasvast toorjuustu.
Jahu on retseptis vaid 1 sl. Kooki saab edukalt teha ka ilma jahuta või kasutades nisujahu asemel nt gluteenivaba riisi- või kaerajahu.
Soovi korral lisa koogile maitseks vanilli, näpuotsaga soola, veidi riivitud sidruni- või apelsinikoort.
La Viñas pannakse koogi sisse 400 g suhkrut, aga keskmise eestlase jaoks on 300 g küll ja küll. Meie panime koogi sisse 200 ml vahukoort, mitmes retseptis on see kogus lausa 500 g.