Surimi ja pomeli salat
Selle Tai-pärase salati tegemisel sain inspiratsiooni Briti ajakirjast Delicious, kus oli kasutatud valget krabiliha. Krabiliha liigub meil harva, nii et kasutasin hoopis rahakotisõbralikumat surimit, mis sobis ka väga hästi.
Neljale kuni kuuele
1 punane sibul
2 pomelit
300 g surimi-lumekrabi
suur peotäis Tai basiilikut
peotäis värsket münti
peotäis värsket koriandrit
suur peotäis röstitud soolapähkleid (maapähkleid)
Salatikaste:
75 ml ehk 5 sl Tai kalakastet või sojakastet
75 ml ehk 5 sl Hiina riisiäädikat
2 sl peeneteralist suhkrut
1–2 väikest punast tšillit
2 purustatud küüslauguküünt
2 laimi mahl
Krõbedad šalottsibulad:
2–3 šalottsibulat
3 sl nisujahu + soola-pipart
Praadimiseks:
rapsi- või päevalilleõli
Alusta krõbedatest sibulatest. Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega soola ja pipraga maitsestatud jahuga, raputa üleliigne jahu maha. Prae väikesel pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks. Lase köögipaberi peal taheneda.
Koori punane sibul ja lõika ristipidi õhukesteks viiludeks. Pane kaussi.
Salatikastme jaoks sega kala- või sojakaste, riisiäädikas ja suhkur kausis, nii et suhkur lahustub. Siis sega juurde hakitud tšilli, küüslauk ja ühe laimi mahl. Lisa viilutatud punane sibul ja jäta maitsestuma.
Koori pomelid terava noaga, siis lõika segmentideks, koorides ära ka kogu membraani. Murra või lõika pomelisegmendid 2–3 tükiks ja lisa sibulaviiludele.
Sega juurde tükkideks murtud surimi, ürdid ja maapähklid. Sega õrnalt läbi ja lase minut aega maitsestuda – siis vaata, kas soolane, hapu, magus ja terav on tasakaalus. Vajaduse korral lisa näiteks veel soolast (kala- või sojakaste) või haput (laimimahl).
Tõsta salat serveerimiskaussi, kaunista praetud šalottsibula viiludega ja serveeri kohe.
Tai pomeli salat (Yam Som-O)
Selles populaarses Tai salatis on pomeli kaaslasteks kookoshelbed ja krevetid.
1 suurem pomel (koori ja jaota segmentideks)
200 g suuri krevette (koori ja eemalda soolikas, puhastatud kaal)
1 dl kookoshelbeid
0,5 dl kookospiima
näputäis tšillihelbeid
2 sl peenelt hakitud (šalott)sibulat
1 sl peenelt hakitud küüslauku
1 sl taimeõli
peotäis röstitud maapähkleid
1 sl värsket laimimahla
1 sl kala- või sojakastet maitse järgi
peotäis värsket koriandrit
Kuumuta väikeses potis õli keskmisel kuumusel, lisa šalottsibul, küüslauk ja tšillihelbed ning kuumuta, kuni segu on aromaatne ja veidi pehmenenud. Lisa kookospiim ja kuumuta läbi, siis tõsta pott tulelt.
Rösti kookoshelbed kuival kuumal pannil kergelt kuldseks, ära kõrveta! Tõsta röstitud kookoshelbed taldrikule või väiksesse kaussi jahtuma.
Kui kasutad värskeid krevette, siis keeda need soolaga maitsestatud vees küpseks. Soolvees krevetid nõruta, külmutatud keedetud krevetid sulata ja nõruta.
Koori pomelid terava noaga, siis lõika segmentideks, koorides ära ka kogu membraani. Murra või lõika pomelisegmendid 2–3 tükiks. Pane suurde kaussi.
Lisa kaussi krevetid, kookospiima-sibulasegu, röstitud kookoshelbed, pähklid ja koriandrilehed.
Lisa maitseks umbes supilusikatäis laimimahla ja kala-/sojakastet ning sega kõik õrnalt läbi. Maitse: kui vaja, lisa veel kala- või sojakastet ja laimimahla.
Serveeri kohe, peale puista veel mõned soolapähklid.