Ploomi-martsipanipirukas
Lahtine lehttainapirukas ploomide ja martsipaniga.
Mõned ploomisordid küpsevad ahjus hapukaks. Sel juhul puista valmis koogile julgelt tuhksuhkrut. Martsipani maitse on tugevam järgmisel päeval. Pirukat võib küpsetada suure plaadipirukana, aga ka väikeste portsjonpirukatena.
Kaheteistkümnele
Tarvis läheb:
500 g tavalist või pärmi-lehttainast
1 muna
200 g martsipani
500 g küpseid ploome
2 sl suhkrut
Serveerimiseks tuhksuhkrut
Valmistamine: rulli lehttainas peaaegu ahjuplaadi suuruseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee piruka servast umbes 2 cm kaugusele ümberringi terava noaga kerge sisselõige. Pintselda lehttainas lahti klopitud munaga.
Riivi martsipan või lõika õhukesteks laastudeks, laota lehttainale sisselõikest sissepoole. Poolita ploomid, eemalda kivid ning laota ploomipoolikud martsipaniga kaetud lehttainale, lõikepind ülal. Puista peale suhkrut ning küpseta 220-kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni tainas on kuldne ja kook küpsenud. Lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut.