Viinapuu vajab rohelist lõikust

Kaja Kurg
09.07.2023
Shutterstock

Viinapuu suvist korrastamist nimetatakse roheliseks lõikuseks, kuna eemaldatakse vaid suvel moodustunud rohtseid võrseid. Kuidas need ära tunda?

Puitunud põhioksal kevadel kasvu alustanud võrsetel on lehed ja õiekobarad, millest saavad suve lõpuks marjad. Lehekaenaldesse ilmuvad aga õige pea võrsed, mis hakkavad väga kiiresti pikemaks venima. Neid võrseid nimetatakse ennakvõrseteks. Kui sa oskad tomatil eemaldada lehekaenaldesse tekkivaid kasve, siis on pilt selge.

Ennakvõrse võib suve jooksul kasvada mitme meetri pikkuseks ning talle tekivad omakorda uued kasvud. Võrse võib mitu korda haruneda. Lõpuks varjab paks lehemass õite eest päikese, need viljastuvad halvasti ning saak jääb viletsaks ja hilisemaks. Eemalda ennakvõrseid pidevalt nädala-paari tagant.

NB! Erinevalt tomatist ära murra ennakvõrseid täiesti välja, vaid näpista ära esimese lehe pealt. Siis hakkab lehekaenlas (sealt, kust ennakvõrse välja kasvas) olevat punga toitma kaks lehte: suur ja vanem, mis on saaki kasvataval võrsel, ning noor ja väiksem, mis on ennakvõrsel. Sellest pungast kasvab järgmisel aastal viljavõrse. Tugevast pungast arenenud võrselt saab rohkem saaki ja marjad on suuremad.
 

NIPP Võrsed pestoks
 

Kasuta ära eemaldatud ennakvõrsete tipust ülemised lehed ja õrn vars, millest saab teha väga head pestot. Lisa neile oliivõli, pähkleid, juustu ja küüslauku ning lase köögikombainis ühtlaseks massiks. Seda võib teha ka käsitsi uhmris.

Kogemused on näidanud, et erinevate sortide võrsetel on erinev maitse: mõned on hapukad, mõned puuviljaselt mahedad. Viinapuupesto on mahedam kui laialt tuntud basiilikupesto. Pehme maitsega pesto sobib ka paremini veini kõrvale suupistetele.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid