Õunu pontšikutes pole, lihtsalt nimi on selline. Pallikeste küpsetamiseks on vaja spetsiaalset ümmarguste süvenditega pontšikupanni (taani k æbleskivepande, soome k munkkipannu), mis peidab end paljudes Eesti sahvrites. Moodsamal ajal liigub müügil ka elektrilisi panne.
300 g nisujahu (u 5 dl)
1 sidruni või 0,5 apelsini peenelt riivitud koor
1 tl söögisoodat
0,25 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl uhmris peenestatud või jahvatatud kardemoni
0,5 tl soola
3 sl suhkur
5 dl keefirit või hapendatud täispiima
3 muna
3 sl rapsiõli või sulatatud võid
Praadimiseks:
võid
Peale:
tuhksuhkrut
Serveerimiseks:
vaarika- või maasikamoosi
Eralda munavalged munakollastest.
Klopi munakollased hapupiimaga ühtlaseks, sega juurde sidruni- või apelsinikoor, suhkur ja kardemon.
Sega jahu, küpsetuspulber ja sooda omavahel.
Vahusta munavalged soolaga tugevatipuliseks vahuks.
Klopi munakollased keefiri hulka.
Sega jahu, küpsetuspulber ja sooda munakollase-keefirisegu hulka. Viimasena sega jaokaupa õrnalt juurde munavalgevaht ja sulavõi või õli.
Lase tainal u 30 minutit jahedas seista.
Kuumuta spetsiaalne pontšikupann tugeval kuumusel, siis pintselda kergelt õliga. Täida augud 3/4 ulatuses tainaga. Kui pontšikud on altpoolt küpsed, siis keera nad ettevaatlikult ringi – seda on mugav teha nt peenikeste puidust grilltikkude abil.
Küpseta paar minutit, aeg-ajalt pöörates, kuni pontšikud on ümberringi ühtlaselt kuldpruunid ja seest küpsed. Õige küpsetusaeg tuleb paika timmida: seest ei tohi tooreks jääda, nii et reguleeri vajaduse korral pliidi kuumust.
Tõsta valmis pallikesed taldrikule, puista üle tuhksuhkruga ning soovi korral paku juurde maasikamoosi.