Supertoit. Õunas on peidus vähemalt 11 vitamiini

Kodutohter
Shutterstock

Õuntest on leitud 11 vitamiini, millest tähtsaimad on C ja P-vitamiin ning foolhape. Kes seemnedki ära sööb, saab ka E- ja A-vitamiini.

Vitamiinisisaldus oleneb sordist ja kasvuoludest, taliõuntel ka hoiutingimustest.
Mineraalaineid on õunas küll suhteliselt vähe, kuid see-eest leidub kõiki vajalikke ja organismile hästi omastataval kujul. Enim on kaaliumi (130 mg/100 g) ja magneesiumi (6,5 mg/100 g) ning ka rauda. Kaalium on, teadagi, hea südamele ja vereringele.
Klorofüll, karotenoidid ja flavonoidid asuvad just koores ja vahetult selle all.
Õunas leidub teisigi kasulikke aineid – fruktoos, glükoos ja orgaanilised happed. Viimased – peamiselt õun- ja sidrunhape – korrastavad ainevahetust ja ergutavad loidu sooletegevust. Õuntes on palju park-, aroomi- ja kiudaineid, ja jällegi peamiselt koores.
 

Õunakrõbediku retsepti leiad SIIT.
Ahjuõunakattega toorjuustukoogi leiad SIIT

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid