Sügis saabub kööki

Ingrid Lepp
Ürdikreemi ja salveiga küpsetatud kartulid. | Juta Kübarsepp

Suvi läbi on vaeva nähtud – külvatud, istutatud, kastetud, rohitud, harvendatud. Nüüd on peenra- ja põlluannid just parajalt priskeks kosunud ja valmis kolima sahvrisse-kööki. Üleüldine köögiviljauputus on iga sügisega kaasaskäiv meeldiv „paratamatus”, mida seekordsed retseptid loodetavasti veidigi leevendada aitavad!

Retsepti ideed:

* Kollased türgi oad maitseõliga
* Vürtsikas läätse-köögiviljahautis
* Ürdikreemi ja salveiga küpsetatud kartulid
* Pajas mooritud lambakints
 

Ürdikreemi ja salveiga küpsetatud kartulid

kolmele

3 suurt kartulit
3 sl ürtidega toorjuustu
3 sl riivitud pizza-juustu
(Mulle meeldivad Vigala Piimatööstuse ürdikreemid ja Mozzarella Pizza juust)
peotäis värskeid salveilehti 
1 sl pehmet võid
soola

Keeda kartulid soolases vees koos koorega peaaegu pehmeks, kurna ja lase jahtuda.
Säti ahi 250 kraadi või grilli peale.
Lõika kartulid pooleks ja uurista neist supilusikaga sisu välja, nii et saaksid umbeb 1 cm paksused seintega kausikesed.
Haki salvei peeneks.
Pressi kartul kahvliga pudruks (ära mingil juhul kartulit mikseriga töötle!) ja sega juurde toorjuust, pizzajuust, salvei ja või. Vajadusel maitsesta segu soolaga.
Pane kartuli-juustu segu kahe lusika abil „kartulikaussidesse” ja küpseta ahjus umbes 10 minutit või kuni kartulid on pealt kergelt pruunistunud.
Naudi kartuleid kuumalt või toasoojalt iseseisva roana või lambaprae juurde.

Veiniäädikas annab krõmpsudele ubadele hea mahlase maitse. Ära ainult ube liiga pehmeks keeda! | Juta Kübarsepp

Kollased türgi oad maitseõliga

neljale

0,5 kg türgi ube
soola keetmiseks
50 ml külmpressitud oliiviõli
5 küüslauguküünt viiludena
peotäis lehtpeterselli hakituna
3 sl valgeveiniäädikat
head soola veskist

Pane oad keeva soolasesse vette ja keeda 5 min. Võid keeduvette sidrunimahla pigistada – nii püsib ubade värv paremini.
Kurna ja sega kuumad oad muude ainetega läbi. Serveeri soojalt või toatemperatuuril.

Tummise toidu teeb maitsvaks juba tšilline järelmaitse, aga hapukoore ja värske koriandri seltsis ei oska selle söögiga keegi piiri pidada! | Juta Kübarsepp

Vürtsikas läätse-köögiviljahautis

1 sl köömneid
2 sl õli
2 tl karrit või muud meelepärast india maitseainesegu
1 sibul
2 hakitud küüslauguküünt
1 hakitud tšillikaun ilma seemneteta
3 kooritud ja tükeldatud kartulit
3 kooritud ja viilutatud porgandit
1 ratasteks kõigatud porru
300 ml õuna või apelsinimahla
300 ml vett (mahla ja vee asemel võid kasutada 600 ml kana- või köögiviljapuljongit)
soola
200 g rohelisi läätsesid

Serveerimiseks

hapukoort või maitsestamata jogurtit
värsket koriandrit
Pane köömned kuuma kuiva potti ja kuumuta, kuni tunned köömnelõhna.
Vähenda kuumust, lisa potti õli ja karripulber (või muu maitsesegu) ning kuumuta selles sibul ja küüslauk pehmeks (ära pruunista!).
Pane köögiviljad ja vedelik potti ja lase keema tõusta. Lisa soola.
Keera kuumus madalaks ja kalla läätsed köögiviljade juurde. Hauta 15-20 min, kuni köögiviljad ja läätsed on pehmed. Kui kasutad kiirvalmivaid läätsesid, lisa need köögiviljadele hiljem.
Kontrolli ja viimistle maitset.
Serveeri hautis koos hapukoore, värske koriandri ja hea leivaga.

Rosmariini ja küüslauguga pikitud lambakints ja köögiviljad küpsevad ahjupajas lihtsalt suurepäraseks! | Juta Kübarsepp

Pajas mooritud lambakints

kuuele

1,5 kilone lambakints
12 koorimata küüslauguküünt
peotäis värskeid rosmariinivõrseid
3 sl oliivõli
4-5 tükeldatud sibulat
500 g tükeldatud porgandeid
500 g tükeldatud kaalikat
200 ml kuiva punast veini
3 sl vedelat mett
2 sl sojakastet
soola, pipart

Säti ahi 250 kraadi peale.
Eemalda lambakintsult üleliigne rasv ja lahtised luukillud. Õhuke rasvakiht on kasulik lihale peale jätta, see kaitseb liha kuivamise eest.
Pühasta 3 küüslauguküünt ja lõika pikkupidi tükkideks. Tee teravaotsalise noaga lihasse 3–5 cm pikkused sisselõiked ja topi neisse küüslauku ja rosmariini.
Hõõru lambakints soola ja pipraga üle.
Kalla õli ahjupatta ja aja pliidil kuumaks. Pruunista sibulad kuumas õlis.
Kalla ülejäänud köögiviljad ja koorimata küüslauguküüned patta, maitsesta soola ja pipraga ning sega läbi. Vala juurde vein ja tõsta lambakints köögiviljadele. Sulge pada kaanega ja pane 1 tunniks ahju.

Sega mesi ja sojakaste ühtlaseks ja nirista lambakintsule. Pane pott ilma kaaneta ahju, vähenda kuumust 200 kraadile ja küpseta veel 1,5–2 tundi. Kasta liha iga 15 minuti tagant hautamisel tekkinud vedelikuga.

Kontrolli liha valmidust torkeaugust imbuva vedeliku järgi – liha on valmis, kui see on läbipaistev. Lase lihal enne lahti lõikamist lõikelaual 10 minutit „puhata”.
Kui liha on peale pikka küpsetamist ikkagi vintske, siis lõika see luude küljest lahti, tükelda ja lase hautamisleeme sees veel 0,5–1 tund 150kraadises ahjus moorida.
Lamba pajakaaslasteks sobivad suurepäraselt ka juurseller ja pastinaak. Lambaliha juurde sobivad kenasti kõik teised seekordsed retseptid.

Sarnased artiklid