Pirn – mahlane maiuspala koduaiast

Kaja Kurg
Suur erinevus õunapuust on see, et pirnipuu kultuurosa on tunduvalt külmaõrnem. | erakogu

Ilusa püramiidja kasvukuju ja läikivate lehtedega ning magusaid vilju kasvatav pirnipuu on aias ühtlasi ka ilupuu eest.

Kes pole pirni tükk aega saanud, sellele tunduvad esimesed suutäied imeliselt head. Kahjuks ei saa küpseid pirne korraga väga palju süüa, sest nad on väga magusad, mõne meelest liiga lääged. Eriti palju on pirnides puuviljasuhkrut, veidi vähem viinamarjasuhkrut ja roosuhkrut. Suhkrute hea vahekord teeb pirnid kosutavaks dieetpuuviljaks põdura tervise korral.
Pirnid on kasulikud, kuna sisaldavad palju kaaliumi ja üldist väsimust peletavaid B-rühma vitamiine, C-vitamiini on seevastu vähevõitu. Pirnid aitavad organismil hästi puhastuda, sest neis on palju pektiini ja kiudaineid. Viljaliha sisaldab puitunud seintega kivisrakke, mis kujundlikult öeldes lausa hõõruvad soolestiku puhtaks sinna kogunenud saastainetest.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid