Pahupidi sibulapirukas
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Tarte tatin’i põhimõttel valmistatud sibulapirukas on maitsev ja efektne. Sobib hästi nii eelroaks kui ka põhiroaks. 

NB! Kasuta panni, mille saab pärast ka ahju tõsta. 

400 g pärmi-lehttainast
1 sl oliiviõli
500 g šalottsibulaid
50 g suhkrut
4 sl õunaäädikat, šerriäädikat või palsamiäädikat

Serveerimiseks:
tüümiani ja sinihallitusjuustu

 

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Rulli pärmi-lehttainast ketas, mis on sama suur kui ümmarguse ahju- või praepanni serv. Pane külmkappi ootele. 

Koori šalottsibulad ja lõika pikuti pooleks. 

Kuumuta pannil oliiviõli, lisa šalottsibulad ja prae 5–10 minutit või kuni sibulad on alt kergelt kuldsed. 

Siis puista peale suhkur ja äädikas ning prae, kuni suhkur on sulanud. Lisa umbes detsiliiter vett ning lase sibulatel tasakesi leemes podiseda, kuni need on pehmed ja kaste siirupine.

Maitsesta soola-pipraga, puista siia-sinna soovi korral tüümiani ja/või sinihallitusjuustu (aga seda võid teha ka pärast küpsetamist).

Nüüd tõsta lehttainaketas sibulate peale, tainaservad lükka kergelt vormi ja sibulate vahele.

Küpseta 200-kraadises ahjus u 20–25 minutit, kuni tainas on krõbedaks küpsenud ning kenasti puhvis ja kuldne. 

Võta pirukas ahjust välja, kummuta ettevaatlikult taldrikule. Soovi korral puista peale veel tüümianilehti ja/või sinihallitusjuustu tükikesi. 

Lõika viiludeks ja serveeri.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid