Ohtralt vitamiinirohke greip. Kes peaks greibiga ettevaatlik olema?

kodus.ee
Greibis on ohtralt C-vitamiini ja flavonoide. | Shutterstock

Greip teeb nooreks ja nägusaks, sest sisaldab ohtralt C-vitamiini ja flavonoide. C-vitamiin parandab organismi vastupanuvõimet, flavonoidid on aga tõhusad antioksüdandid, mis tõestatult vähendavad oluliselt LDL-kolesterooli ja triglütseriidide hulka organismis ja intensiivistavad C-vitamiini mõju.

 

Greibis leiduvat foolhapet peetakse eriti tähtsaks beebiootel naistele, sest see on keskne tegur puna- ja valgeliblede moodustumisel ja kudede uuenemisel. Nii nagu teised tsitrusviljad, on greip hea ainevahetust soodustavate puuviljahapete allikas.

Küll peavad greibi pruukimisel olema ettevaatlikud need, kes kasutavad südameravimeid ja kolesteroolialandajaid, sest greibis leiduv naringeniin võib nende toimet nõrgestada või hoopis liialt tugevdada.

Proovi!

Greibi-ceviche

300–400 g siia- või lõhefileed

3 laimi mahl ja riivitud koor

1 sl jämedat meresoola

2 küüslauguküünt

2 rohelist sibulat

1 tl purustatud musta pipart

1–2 tl magusat tšillikastet

2 sl sidruniõli

peotäis koriandrit

1 verigreip

2 avokaadot

salatilehti

 

Lõika kala õhukesteks viiludeks. Riivi laimide koor ja pigista mahl välja. Lisa sool, poolitatud küüslaugud, hakitud roheline sibul, purustatud must pipar, tšillikaste, õli ja peenestatud koriander.
Vala segu kalaviiludele ja lase külmkapis maitsestuda kogu öö või vähemalt 4 tundi. Paiguta serveerimistaldrikutele salatilehti, kuubikuteks lõigatud avokaado ja kilest vabastatud greibilõike. Tõsta nende peale marineeritud kala. Serveeri eelroana.

Allikas: Kodutohtri raamat „Tervistavad road“. Raamatu saad tellida siit. 

 

 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid