Nutmaajavalt hea sibul. Seemnest, tippsibulast või ajatussibulast?

Tiina Tammet
Mugavaim viis on osta sobiva sordi tippsibulad ning need ühel ilusal maikuu esimese poole päeval mulda tippida. | Shutterstock

Sibul on nii maitse- ja ravimtaim kui ka väärt köögivili. Sibulakasvatusel on tähtsad nii muld, päeva pikkus kui ka temperatuur.

Harilik sibul ehk söögisibul kuulub koos üsna mitme söödava kaaslasega laukude Allium perekonda. Lähedalt sugulased on alamliik pesa- ehk šalottsibul, eraldi liikidena rindeline sibul, küüslauk, talisibul, porrulauk, pärlsibul, murulauk, longus lauk, karulauk, lisaks veel mitmed looduses ja iluaianduses levinud laugud.

Sibulakasvatusel on tähtsad nii muld, päeva pikkus kui ka temperatuur. Huvitaval kombel on juba ajalooliselt välja kujunenud üsna kindlad kasvutingimuste poolest sobivad sibulakasvatuspiirkonnad, Eestis näiteks Peipsi järve äärsed alad. Meil levinud sordid vajavad kasvamiseks algul jahedamat ja niiskemat keskkonda, seejärel 15–20kraadist soojust, et moodustuks sibul või tekiksid õiepungad.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid