Hariliku aedoa ehk türgi oa (Phaseolus vulgaris) sortiment on ääretult kirju nii kauna kui ka seemnete kuju, suuruse ja värvuse poolest. On palju tuntud sorte, mis teistest selgelt eristuvad. Tuntud sortidest on saanud tüüpsordid, mille järgi on hakatud aedube rühmitama.
Üks selline rühm on tekkinud sordi ’Black Turtle’ (tuntud ka nimega ’Black Bean’) põhjal. Seemned on väikesed, mustad ja läikivad. Sisu on pehme ja magus. Must kest sisaldab rohkelt antotsüaane, mis toimivad antioksüdantidena. Seetõttu peetakse musti ube ka n-ö supertoiduks.
Suur valgusisaldus annab ubadele tummise lihaka maitse, mistõttu sobivad nad eriti hästi taimetoitudesse. Väärt omadus on seegi, et ube keetes jääb keeduvesi tumelillaks ja hästi lõhnavaks, olles hea põhi supile.
Ladina-Ameerikas on musti ube kasvatatud üle 7000 aasta, nad on sealsete rahvaste üks põhitoite. Mustad oad on populaarsed ka India, Hiina ja Jaapani köögis.
Mõned vihjed kasvatajale
* Aeduba on väga soojanõudlik: külva avamaale alles mai teisel poolel-juuni algul, kui mullas on püsivalt üle 10° sooja. Külmemasse mulda külvates läheb seeme kergesti mädanema.
* Varasema saagi jaoks kasvata taimed ette, selleks kulub 25–30 päeva. Kuna aeduba ei talu juurepalli lõhkumist, külva kõrgetesse pottidesse, et juurtel oleks ruumi kasvada kuni väljaistutamiseni.
* Ära kasvata seal, kus eelmisel aastal olid liblikõielised: aeduba, põlduba, hernes, lilluba, lääts.
* Kõige paremini kasvab, kui õhusooja on 20–25°. Kaunade moodustumiseks on vaja vähemalt 15° sooja.
* Ei talu öökülma, lehed kolletuvad isegi juba 2–3° juures.
* Raskel külmal mullal kasvab halvasti. Happelisel mullal pidurdub mügarbakterite areng ja saak jääb väikeseks.
* Seeme on küps siis, kui kaun hakkab kuivama ja seeme on muutunud läikivaks.
* Pärast kuivatamist säilita nagu herneid.
Sorte sordirühmast ’Black Turtle’
’Blackhawk’
’Black Magic’
’Domino’
’Nighthawk’
’Zorro’
’Valentine’
Mida head on mustas oas?
* Rikkalikult tervist hoidvaid antotsüaane.
* Palju taimset valku, mis teeb sellest hea aseaine lihale.
* Vaske ja tsinki on rohkem kui enamikus teistes köögiviljades.
* Enamik B-grupi vitamiine.