Maitsvad küpsetised kuivatatud puuviljade ja pähklitega
kodus.ee
Baklava | Shutterstock

Pähklite ja kuivatatud puuviljadega võib maiustada aasta läbi – nad on tervislikud ja maitsvad. Aga neist valmistatud road näevad ka ilusad välja ja sobivad suurepäraselt talvisele lauale.

Täidetud apelsinid beseega

6 portsjonit

Valmista pidulik puuviljasalat ja gratineeri see õhulise beseekatte all.

4 apelsini

¾ dl kuivatatud viigimarju

¾ dl kuivatud datleid

25 g puhastatud ja purustatud kreeka pähkleid

½ tl kaneeli

1 sl konjakit, tumedat rummi, kalvadost või Cointreau’d

Beseekate:

2 munavalget

1 dl peensuhkrut

Sea ahi 175° peale.

Lõika 3 apelsini pooleks. Lõika viljaliha poolitatud apelsinidest ettevaatlikult välja ja tükelda peeneks. Tühjaks uuristatud koortel lõika otsast õhuke viil ära, nii et neid saab püsti seisma panna.

Neljas apelsin koori ära. Lõika koor ära võimalikult viljaliha lähedalt, nii et eemaldad ka koorealuse valge osa. Lõigu kooritud apelsin viiludeks.

Tükelda kuivatatud puuviljad väikesteks paladeks.

Sega kokku puuviljad, pähklid ja kaneel. Täida poolikud apelsinikoored puuviljaseguga ja vala peale veidi konjakit.

Vahusta munavalged. Lisa suhkur ja jätka vispeldamist, kuni saad tiheda, tugeva ja läikiva beseevahu. Pane kõigile täidetud apelsinidele beseekate peale ja igaühele veel tükk kreeka pähklit.

Gratineeri keskmisel ahjuvõrel 12-15 minutit (kuni beseekate on paras) ja serveeri kohe.

 

Hõrgu täidisega korvikesed

30 tk

Küpsetatud korvikeste täidiseks on pähkli-šokolaadikreem (Nutella) koolakastmega.

Taigen:

4,5 dl nisujahu

¾ dl peensuhkrut

200 g külmkapist võetud võid

1 muna

Täidis:

100 g pähkli-šokolaadikreemi (Nutella)

Koolakaste:

200 g pähklisegu

150 g võid

1 dl vahukoort

1 dl muscovado-suhkrut

1 dl heledat siirupit

Taigen: Sega jahu, suhkur ja või kokku muredaks massiks (kõige parem on seda teha köögikombainiga). Lisa muna ja töötle mass kiiresti taignaks. Pane taigen umbes 30 minutiks külmkappi seisma. Võid kasutada ka poest ostetud muretaignat.

Sea ahi 175° peale. Suru taigen väikeste küpsetusvormide põhja ja külgedele ning pane vormid ahjuplaadile. Küpseta keskmisel ahjuvõrel 10-15 minutit.

Täidis: Kohe, kui plaadi ahjust välja tõmbad, pane igasse korvikesse 1 lusikatäis pähkli-šokolaadikreemi.

Koolakaste: Pane pähklid ahjuplaadile ja rösti ahjus 5-10 minutit. Kasutades majapidamispaberit või köögirätikut hõõru kuumi pähklituumasid, et kesti eemaldada (nii palju kui võimalik).

Sega potis kokku või, vahukoor, muscovado-suhkur ja siirup. Keeda väikesel tulel 15-20 minutit, kuni kaste hakkab paksenema. Sega pähklid kastmesse.

Jaga koolakaste korvikestesse ja lase jahtuda. Säilita korvikesi tihedalt suletud purkides külmkapis või sügavkülmas.

 

Baklava

30 tk

Baklava on idamaine maiustus – pähklipuruga kihiline krõbe lehttaignakoogike suhkrusiirupis. Baklavat armastavad nii araablased kui ka türklased, aga see on tuntud ka Kreekas ja teistes Vahemeremaades.

3 külmutatud lehttaignaplaati

1-2 sl sulavõid

Täidis:

250 g pähklisegu (nt 100 g sarapuupähkleid, 100 g mandleid, 50 g pistaatsiapähkleid)

3 sl peensuhkrut

½ tl värskelt purustatud kardemoni

¼ tl jahvatatud nelki

2 tl kaneeli

Suhkrulahus:

1,5 dl peensuhkrut

1 dl vett

1 sl mett

1 sl pressitud sidrunimahla

1 sl roosivett

Alusta täidisest: haki pähklid ja mandlid peeneks ning sega suhkru ja vürtsidega.

Sulata lehttaignaplaate umbes 10 min. Rulli need 20x20 cm suurusteks ruutudeks. Võta umbes samas mõõdus ahjuvorm, vooderda küpsetuspaberiga ja aseta taignaplaat sellele.

Puista pool pähklisegust lehttaignaplaadile. Pane teine taignaplaat peale ja puista ülejäänud pähklisegu sellele. Kata kolmanda taignaplaadiga.

Lõika pealmisse taignaplaati noaga ruudumuster (umbes 3x3cm ruudud). Pintselda taignaplaat sulavõiga üle.

Sea ahi 200° peale. Küpseta kooki alumisel ahjuvõrel 15 min. Seejärel vähenda kuumust 175 kraadini ja küpseta veel 35 minutit. Küps baklava peaks olema kergelt kollakaspruun.

Aja vesi potis keema ja kulbiga segades lisa suhkur. Sega, kuni suhkur on sulanud. Keeda segades umbes 10 minutit, kuni hakkab paksenema. Sega hulka mesi ja sidrunimahl ning võta pott pliidilt. Kui suhkrulahus on jahtunud, siis lisa juurde roosivesi.

Lase ahjust võetud baklaval mõni minut jahtuda. Torka veel sooja kooki puutikuga augud, et suhkrulahus ilusti sisse nõrguks. Vala suhkrulahus vähehaaval peale – lase korralikult sisse imbuda, enne kui uue jao peale valad.

Lase mõni tund külmas seista, siis lõika ruudud pealmisele taignaplaadile tõmmatud joonte järgi lahti.

Bahlavat või mõne nädala külmkapis hoida, aga võib ka kohe värskelt lauale panna. Enne serveerimist soovitatakse seda umbes 10 min 100° ahjus soojendada.

 

Brie-juustutort puuviljade ja pähklitega

10 tk

Tore maitsev juustutort sobib hästi glögi juurde.

1 tähtaniis

1 kaneelipulk

¾ dl vedelat mett

1 terve brie-juust (u 1 kg)

100 g röstitud mandleid ja sarapuupähkleid

100-150 g kuivatatud puuvilju (peeneks tükeldatud)

Pane tähtaniis ja kaneel mõneks tunniks mee sisse tõmbama.

Kraabi juustuketta pealmiselt küljelt valge kord noaga ettevaatlikult maha.

Sea ahi 200° peale. Pane juust 6-7 minutiks ahju veidi pehmenema.

Võta juust ahjust välja ning pane pähklid ja kuivatud puuviljad katteks peale.

Võta vürtsid mee seest välja ja nõruta mesi tordile. Tähtaniis ja kaneelipulk pane kaunistuseks juurde.

 

Aniisimaitseline puuvilja-pähklileib

2 leiba

Ilma pärmita leivategu käib hõlpsalt: sega koostisained kokku, pane taigen vormidesse ja küll ahi ülejäänud töö ära teeb. Selline leib maitseb eriti hästi korralikult laagerdunud juustudega, aga kõlbab ka niisama jõululauale panna.

1 liiter maitsestamata jogurtit

1,5 tl vesinikkarbonaati

2 dl tumedat siirupit

1 sl aniisi

1 tl soola

7 dl nisujahu

3 dl täistera-nisujahu

2 dl täistera-rukkijahu

1 dl puhastatud päevalilleseemneid

1,5 dl aprikoose (peeneks tükeldatud)

2 dl sarapuupähkleid (terved tuumad)

Sea ahi 200° peale. Võta kaks umbes liitrise mahuga küpsetusvormi ja määri need seest võiga või vooderda küpsetuspaberiga.

Sega kausis kokku jogurt, vesinikkarbonaat, siirup, aniis ja sool. Sega juurde kõik jahud, päevalilleseemned, aprikoosid ja pähklid. Sega ettevaatlikult kõik hästi läbi. Kalla taigen vormidesse ja puista peale veidi jahu.

Küpseta alumisel ahjuvõrel umbes tund aega. Kui tundub, et leivad hakkavad liiga tumedaks tõmbuma, siis kata need fooliumiga. Küpsuse kontrollimiseks kasuta puutikku.

Lase leibadel umbes tund aega vormides seista, enne kui nad välja kummutad. Seejärel lase neil resti peal rätiku all jahtuda.

 

shutterstock_2049100934.jpg

Leib
Shutterstock

Sarnased artiklid