Virsikukujulised koogikesed on tuntud nii Bulgaarias (praskovki), Horvaatias (breskvice), Itaalias (pesche dolci) kui ilmselt mujalgi sealkandis. Taina ja täidise koostis piirkonniti pisut varieeruvad, enamasti kasutatakse täidises moosi ja kreeka pähkleid, kuid näiteks Itaalias ka ricotta’t.
Igal juhul on koogikeste nikerdamine ja värvimine igati loominguline tegevus ning lõpptulemus saab efektne.
Nipp: Looduslike toiduvärvide saamiseks kasuta kurkumipulbrit ja riivitud toorest punapeeti. Leota neid väheses viinas, seejärel kurna ning saadud värvilahusega tooni piim – nii saad loomulikud, pastelsed toonid.
Tainas:
2 muna
100 g suhkrut
110 g toiduõli
90 g maitsestamata jogurtit
385 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
75 g kreeka pähkleid
125 g moosi
Kaunistamiseks:
kollast ja punast toiduvärvi
piima
suhkrut
Tee nii:
Vahusta taina jaoks munad suhkruga, lisa õli, jogurt, küpsetuspulbriga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks elastseks tainaks.
Pane tunniks külmkappi, seejärel vormi tainast käte vahel veeretades umbes kreeka pähkli suurused pallikesed, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 170-kraadises ahjus 20 minutit. Jälgi, et pallikesed pealt ei pruunistuks, ning ära kasuta pöördõhku.
Jahuta valmis pallikesed restil ning seejärel lõika terava noaga nende põhjadesse täidise jaoks süvend. Purusta ära lõigatud osad ning sega koos peenestatud kreeka pähklite ja moosiga täidiseks.
Täida süvendid täidisega ning vajuta kaks pallikest kokku.
Vala kahte kausikesse piima ning tooni üks kurkumiga kollaseks ja teine peediga punaseks/roosaks.
Kasta koogid seejärel esmalt kollasesse ja siis punasesse lahusesse (või üks pool kollasesse, teine punasesse) ning veereta seejärel suhkrus.