Kõige vitamiinirikkam köögivili

Kaja Kurg
03.09.2023
Shutterstock

Magusa paprika ehk salatipaprika (Capsicum annuum Grossum-rühm) mahlane ja magus viljaliha sulab suus ning on pungil tervisele kasulikke ühendeid.

väärtulikumad kui poest ostetud välismaine kraam, mis on tihti koristatud poolküpselt ja lastud pimedas laos järelvalmida. Koduaias päikese käes lõpuni küpsenud paprikad on hoopis teise maitsega ja neis on rohkem väärtuslikke toitaineid.

Paprika sisaldab tuntud köögiviljadest kõige rohkem C-vitamiini – seda on 100 grammis 180–300 mg. Ainukese köögiviljana on temas märkimisväärselt P-vitamiini, mis koos C-vitamiiniga leevendab kõrgvererõhu ja ateroskleroosi vaevusi. Rohkelt on beetakaroteeni ehk A-vitamiini eelvitamiini, kollastest viljadest saab hinnatud antioksüdante luteiini ja zeaksantiini (karotenoidid).

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid