KIKERHERNEHUMMUSED

Pille Petersoo
29.03.2022
Juta Kübarsepp

Viimaste aastate suur trendiroog on magus hummus. Kui šokolaadihummus meenutab šokolaadipudingit, siis hele hummus meeldib kõigile, kes armastavad toore küpsisetainaga maiustada. Lastele meeldib eriti see viimane! Söö mõlemat lihtsalt lusikaga, määri saiale või kasuta magusa dipikastmena.

Šokolaadihummus

veganlik, munavaba, gluteenivaba

400 g purk konservitud kikerherneid

3–4 sl vahtrasiirupit või ruuget kasesiirupit

2 sl vett

4 sl kakaopulbrit

1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

0,25 tl soola

Kalla kikerherned sõelale ja loputa hoolega. Pane kõik ained kõrgesse anumasse ja peenesta saumikseriga ühtlaseks. Kui segu on liiga paks, lisa veel vett.

 

Küpsisetainahummus

veganlik, munavaba, gluteenivaba

400 g purk konservitud kikerherneid

3 sl (gluteenivaba märgistusega) kiirkaerahelbeid

3–4 sl vahtrasiirupit või ruuget kasesiirupit

1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

0,25 tl soola

paar lusikatäit šokolaadipiisakesi või hakitud šokolaadi

Kalla kikerherned sõelale ja loputa hoolega. Pane kõik ained peale šokolaaditükikeste kõrgesse anumasse ja peenesta saumikseriga ühtlaseks. Sega juurde šokolaaditükid ja serveeri.

 

Aquafaba-majonees

Kas tead, et kikerhernekonservi vedelikku kasutatakse paljudes retseptides edukalt muna asemel? Vedelikul on isegi oma nimi – aquafaba – ning internetis leidub palju retsepte selle kasutamiseks. Mina olen veganlikke beseeküpsiseid korduvalt teinud kikerhernekonservi vedelikuga. Siin aga teile täistaimse majoneesi retsept.

4 sl ehk 60 ml kikerhernekonservi vedelikku (aquafaba)

0,25 tl sinepipulbrit

0,25 tl soola

1,5 tl õunaäädikat

1–2 tl suhkrut või vahtrasiirupit

200–250 ml mahedamaitselist õli (rapsi-, avokaado-, päevalilleseemmneõli vms)

Pane aquafaba kõrgesse plast- või klaasnõusse, lisa sinepipulber, sool, õunaäädikas ja suhkur/siirup. Töötle saumikseriga ühtlaseks (u 30 sekundit).

Jätka saumikseriga suristamist, samal ajal lisa peene nirena õli – kokku umbes 1-2 minutit. Liiguta saumikserit üles-alla, kuni saad mõnusa tekstuuriga majoneeskastme. Kui kaste liiga vedel tundub, lisa veel õli. Mida rohkem õli, seda kreemjam ja paksem majonees.

Timmi maitse parajaks, lisades vajaduse korral veel magustajat, õunaäädikat või soola.

Serveeri kohe või pane kinnise nõuga külmkappi jahtuma. Aquafaba-majonees säilib külmkapis kuni kaks nädalat.

Nipp:

Saumikseri asemel võib kasutada ka nt Magic Bulleti ehk Nutribulleti tüüpi miksereid. Sel juhul lisa kogu õli korraga ja töötle 4-5 minutit, kuni saad ühtlase kreemja majoneeskastme.

 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid