Jumalik vili eebenipuul. Kuidas kõva vili kodus „valmis küpsetada“

Kaja Kurg
04.12.2018
Toorelt rohekaskollased viljad muutuvad küpsedes sõltuvalt sordist kuldkollaseks kuni punaseks. | Shutterstock

Kopsakat tomatit meenutava küpse hurmaa läikiva kesta all on peidus magus siidine viljaliha.

Magusate viljadega idadiospüüri (Diospyros kaki sün D. chinensis) Eestis kahjuks kasvatada ei saa, sest lõunamaine liik talub lühiajaliselt vaid kuni −6° külma. Lõuna pool valmivad hurmaad sügisel ja siis algab ka meie poodides hurmaahooaeg.

Eebenipuu perekonda kuuluv idadiospüür on pärit subtroopilisest Hiinast. Sealt levis ta ammustel aegadel Jaapanisse, kus sai eriliselt populaarseks nii ilu- kui viljapuuna. Euroopasse jõudis idadiospüür 18. sajandi algul. Viljapuuna kasvatatakse tema sorte Vahemere ja Musta mere äärsetes maades. Idadiospüür kasvab ja viljub vaid pika sooja suvega aladel.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid