Hollandi võikook (boterkoek)

Pille Petersoo
02.03.2022
Juta Kübarsepp

Servadest veidi krõbe, seest võiselt pehme. Retsept on Hollandi kodudes olnud populaarne juba 1930-ndatest.

Võikook on magus ja rammus, serveeri seda tassitäie kohviga. Üllataval kombel meenutab see maitselt ja tekstuurilt mandli- või martsipanikooki, kuigi koostises kumbagi ei ole. 

 

 

200 g toasooja pehmet võid
200 g suhkrut

2 tl vanillisuhkrut
1 suur muna + veel veidi määrimiseks
näpuotsaga soola

250 g nisujahu 

 

Hõõru või suhkruga kreemjaks ja kohevaks. Siis lisa muna, vanillisuhkur ja näpuotsatäis soola, sega ühtlaseks. 

Lisa juurde jahu ning sega tainas ühtlaseks. Koogitainas tuleb üsna paks!

Määri 24 cm (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga. Aseta vormi põhja küpsetuspaber. 

Tõsta tainas vormi, suru kergelt kokku ja pealt siledaks (seda on hea teha, kui asetad taina peale küpsetuspaberi lehe ja silud-surud läbi selle koogitaina siledaks; teine võimalus on käed kergelt märjaks teha ja kook pealt tasaseks siluda). Pintselda pealt lahti klopitud munaga, siis tee kahvliga risti-rästi triibud peale.

Küpseta 180-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni kook on pealt kuldne ja servadest krõbe, keskelt aga veel natuke niiske. 

Võta ahjust välja, lase vormis veidi jahtuda. Siis tõsta kook metallrestile jahtuma. 

Serveerimiseks lõika õhukesteks viiludeks. 
 

Nipid ja soovitused:

Kook säilib kinnises karbis toatemperatuuril kolm-neli päeva. 

Mõnedes retseptides on lisatud veidi riivitud sidruni- või apelsinikoort või riivitud muskaati või hakitud ingverisukaadi (viimasel juhul on koogi nimeks "Joodse boterkoek" ehk juudi võikook). 

 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid