HOIDISTAMA | Borš talveks purki

Marju Randmer-Nellis
Borš purki. | Marju Randmer-Nellis

Aiamaalt ja kasvuhoonest korjatud värsketest viljadest tehtud borš tuleb väga maitsev, mistõttu on seda headust tark ka talveks purki pista! Kui suuremaks hoidistamiseks tuju või aega napib, võib koguseid oluliselt vähendada ja valmistada suppi kohe söömiseks.

Selle koguse valmistamiseks läheb vaja 10-liitrist potti ja u 15 pooleliitrist kaanega purki.

1 kg peeti
1 kg porgandit
3 kg peakapsast
1 kg kurki
1 kg tomatit
1 kg sibulat
½ l rapsiõli
200 g suhkrut
7 sl soola
5–6 loorberilehte
30 musta pipra tera
4 sl äädikat (30%)
tilli, peterselli
serveerimiseks hapukoort

Riivi jämedalt porgand, peet ja kapsas. Tükelda tomatid ja kurgid, peenemalt sibul. Kuumuta suure poti põhjas õli. Kuumuta õlis 5 minutit porgandit ja peeti, nii säilitavad need oma värvi. Lisa kapsas ja maitseained – suhkur, sool, loorber, pipar. Kuumuta kaane all 20 minutit, segades vahepeal aeg-ajalt. Lisa tomat, kurk ja sibul ning kuumuta kaane all 20 minutit aeg-ajalt segades. Lisa äädikas, hakitud till ja petersell, keeda 2–3 minutit.

Pane valminud boršipõhi kohe pestud ja steriliseeritud purkidesse, sulge läbikeedetud kaantega. Säilita jahedas.

Supi valmistamiseks lisa pooleliitrise purgi sisule 500–750 ml vett, vajadusel maitsesta veel soola-pipraga ja lase korraks keema. Soovi korral võid lisada ka eelmisest söögikorrast ülejäänud liha või keeta lihast puljongi. Serveeri borši hakitud tilli või peterselliga, soovi korral hapukoorega.

Sarnased artiklid