Hiina ime söögilaual

Pille Petersoo
Kodu & Aed
06.03.2017
Pekingi kapsas, Eesti toidupoodides küll rohkem müüdav hiina kapsa nime all. | Shutterstock

End poeletis hiina kapsa nime taha varjavast pekingi kapsast saab vähese vaevaga ja kiiresti maitsva roa.

Pekingi kapsal endal kuigi erilist maitset ei ole ja Eestis lisatakse seda enamasti toorelt salatitesse, et massi anda. Ent õrnamaitselist ja kergelt krõmpsu lehtköögivilja võib ka küpsetada ja grillida, hautada ja vokkida. Arvesta, et kuumutades kaotab pekingi kapsas oluliselt mahus. Koreas armastatakse pekingi kapsast marineerida ja hapendada, tulemuseks kuulus kimchi-salat, mille populaarsus on ka Eestis viimastel aastatel kasvanud. Pekingi kapsas sobib õigupoolest kõigega. Eriti sobib see aga hiinapärastesse roogadesse, kaaslasteks küüslauk, ingver, seesamiõli, riisiäädikas. Maitserohelisest proovi rohelist sibulat, koriandrit, münti.

Juta Kübarsepp

Pekingi kapsa salat lumekrabi ja kodujuustuga

Mahedamaitseline kerge salat, mida argiõhtutel võib teha lumekrabiga, pidulikel puhkudel aga krevettide või isegi vähisabadega.

Neljale kuni viiele

250 g pekingi kapsast

250 g kodujuustu

250 g lumekrabi, soolvees krevette või vähisabasid

200 g majoneesi

soola ja musta pipart

värsket hakitud tilli

Valmistamine:

Lõika kapsas ribadeks. Jaota lumekrabi väikesteks tükkideks või nõruta krevetid/vähisabad hoolega. Sega kergelt juurde kodujuust ja majonees. Maitsesta ja serveeri.

Juta Kübarsepp

 

Vokitud pekingi kapsas

Aasiahõnguline mahedamaitseline roog, mis sobib hästi riisi ja mõne liha või kala kõrvale. Väga mõnus viis selle lehtköögivilja serveerimiseks!

Neljale

1 pekingi kapsas

2 tl õli

1 väike sibul

1 küüslauguküüs

1 tl riivitud ingverit

näputäis tšillihelbeid

2 sl sojakastet

2 tl riisiäädikat

2 tl aasiapärast seesamiõli

Valmistamine

Aseta kapsapea lõikelauale ja lõika umbes 5 cm laiusteks juppideks. „Haruta” jupid lahti. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Koori ja haki küüslauk. Riivi ingverijuur.

Kuumuta suurel (vokk)pannil õli, lisa sibul, küüslauk ja ingver ning kuumuta segades umbes minut aega. Lisa pekingi kapsas ja kuumuta segades 2 minutit, kuni kapsas pehmenema hakkab. Nüüd lisa tšillihelbed, sojakaste ja riisiäädikas ning kuumuta segades veel 3 minutit. Sega juurde seesamiõli ja serveeri.

Juta Kübarsepp

 

Grillitud pekingi kapsas sinihallitusjuustukastmega

Põnev ja üsna toitev eelroog, mille võib valmistada meelepärase sinihallitusjuustuga. Vali võimalikult krõmps ja tugev kapsapea, sest seda on lihtsam grillida.

Neljale

1 krõmps pekingi kapsas

oliiviõli

meresoolahelbeid

Kaste:

2 dl 35% rõõska koort

100–150 g sinihallitusjuustu

värsket hakitud murulauku

musta pipart

Valmistamine

Valmista esmalt kaste: kuumuta väikeses potis rõõsk koor ja murendatud sinihallitusjuust, sega ühtlaseks. Lõika kapsapea pikuti neljaks sektoriks. Kuumuta grillpann tuliseks, piserda oliiviõliga. Aseta kapsasektorid pannile ning küpseta esmalt ühelt, siis teiselt poolt kenasti kuldseks. Maitsesta soolahelvestega. Aseta serveerimisalusele kapsasektorid, nirista peale veel veidi õli. Serveeri sinihallitusjuustukastmega, millele lisa maitseks veidi musta pipart ja hakitud värsket murulauku.

 

Juta Kübarsepp

 

Praetud riis muna ja pekingi kapsaga

Pekingi kapsas sobib imehästi teravatesse, eriti aasiapärastesse roogadesse. Siin on seda lisatud praetud riisile.

Kolmele kuni neljale

1 sl õli

1 keskmise suurusega pekingi kapsas

2 porgandit

3–4 rohelist sibulat

2 küüslauguküünt

3 muna

u 150 g keedetud riisi (nt eelmisel päeval keedetud)

3 sl sojakastet

 

Serveerimiseks:

2 sl hakitud soolapähkleid

väike peotäis hakitud värsket koriandrit

2 sektoriteks lõigatud laimi

sojakastet

Valmistamine:

Lõika pekingi kapsas pikuti neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Koori porgandid, riivi jämeda riiviga või lõika tikkudeks. Tükelda roheline sibul. Koori küüslauk, haki. Kuumuta suurel mittenakkuval praepannil lusikatäis õli. Lisa kapsas, porgand, sibul ja küüslauk ning prae segades 2–3 minutit. Klopi samal ajal munad väikeses kausis või tassis kergelt lahti.

Lükka praetud köögiviljad panni ühte serva, kalla munasegu tühjale poolele. Kuumuta segades minut aega, siis puista peale keedetud riis ja sega kõik spaatliga omavahel. Maitsesta sojakastmega ning prae spaatliga segades veel 1–2 minutit, kuni riis on kuum, muna hüübinud ja köögiviljad küpsed. Jaota serveerimiseks taldrikutele, puista peale hakitud pähklid, veel rohelist sibulat, koriandrilehti ja laimisektorid.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid