Pekingi kapsal endal kuigi erilist maitset ei ole ja Eestis lisatakse seda enamasti toorelt salatitesse, et massi anda. Ent õrnamaitselist ja kergelt krõmpsu lehtköögivilja võib ka küpsetada ja grillida, hautada ja vokkida. Arvesta, et kuumutades kaotab pekingi kapsas oluliselt mahus. Koreas armastatakse pekingi kapsast marineerida ja hapendada, tulemuseks kuulus kimchi-salat, mille populaarsus on ka Eestis viimastel aastatel kasvanud. Pekingi kapsas sobib õigupoolest kõigega. Eriti sobib see aga hiinapärastesse roogadesse, kaaslasteks küüslauk, ingver, seesamiõli, riisiäädikas. Maitserohelisest proovi rohelist sibulat, koriandrit, münti.
Pekingi kapsa salat lumekrabi ja kodujuustuga
Mahedamaitseline kerge salat, mida argiõhtutel võib teha lumekrabiga, pidulikel puhkudel aga krevettide või isegi vähisabadega.
Neljale kuni viiele
250 g pekingi kapsast
250 g kodujuustu
250 g lumekrabi, soolvees krevette või vähisabasid
200 g majoneesi
soola ja musta pipart
värsket hakitud tilli
Valmistamine:
Lõika kapsas ribadeks. Jaota lumekrabi väikesteks tükkideks või nõruta krevetid/vähisabad hoolega. Sega kergelt juurde kodujuust ja majonees. Maitsesta ja serveeri.
Vokitud pekingi kapsas
Aasiahõnguline mahedamaitseline roog, mis sobib hästi riisi ja mõne liha või kala kõrvale. Väga mõnus viis selle lehtköögivilja serveerimiseks!
Neljale
1 pekingi kapsas
2 tl õli
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
1 tl riivitud ingverit
näputäis tšillihelbeid
2 sl sojakastet
2 tl riisiäädikat
2 tl aasiapärast seesamiõli
Valmistamine
Aseta kapsapea lõikelauale ja lõika umbes 5 cm laiusteks juppideks. „Haruta” jupid lahti. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Koori ja haki küüslauk. Riivi ingverijuur.
Kuumuta suurel (vokk)pannil õli, lisa sibul, küüslauk ja ingver ning kuumuta segades umbes minut aega. Lisa pekingi kapsas ja kuumuta segades 2 minutit, kuni kapsas pehmenema hakkab. Nüüd lisa tšillihelbed, sojakaste ja riisiäädikas ning kuumuta segades veel 3 minutit. Sega juurde seesamiõli ja serveeri.
Grillitud pekingi kapsas sinihallitusjuustukastmega
Põnev ja üsna toitev eelroog, mille võib valmistada meelepärase sinihallitusjuustuga. Vali võimalikult krõmps ja tugev kapsapea, sest seda on lihtsam grillida.
Neljale
1 krõmps pekingi kapsas
oliiviõli
meresoolahelbeid
Kaste:
2 dl 35% rõõska koort
100–150 g sinihallitusjuustu
värsket hakitud murulauku
musta pipart
Valmistamine
Valmista esmalt kaste: kuumuta väikeses potis rõõsk koor ja murendatud sinihallitusjuust, sega ühtlaseks. Lõika kapsapea pikuti neljaks sektoriks. Kuumuta grillpann tuliseks, piserda oliiviõliga. Aseta kapsasektorid pannile ning küpseta esmalt ühelt, siis teiselt poolt kenasti kuldseks. Maitsesta soolahelvestega. Aseta serveerimisalusele kapsasektorid, nirista peale veel veidi õli. Serveeri sinihallitusjuustukastmega, millele lisa maitseks veidi musta pipart ja hakitud värsket murulauku.
Praetud riis muna ja pekingi kapsaga
Pekingi kapsas sobib imehästi teravatesse, eriti aasiapärastesse roogadesse. Siin on seda lisatud praetud riisile.
Kolmele kuni neljale
1 sl õli
1 keskmise suurusega pekingi kapsas
2 porgandit
3–4 rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
3 muna
u 150 g keedetud riisi (nt eelmisel päeval keedetud)
3 sl sojakastet
Serveerimiseks:
2 sl hakitud soolapähkleid
väike peotäis hakitud värsket koriandrit
2 sektoriteks lõigatud laimi
sojakastet
Valmistamine:
Lõika pekingi kapsas pikuti neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Koori porgandid, riivi jämeda riiviga või lõika tikkudeks. Tükelda roheline sibul. Koori küüslauk, haki. Kuumuta suurel mittenakkuval praepannil lusikatäis õli. Lisa kapsas, porgand, sibul ja küüslauk ning prae segades 2–3 minutit. Klopi samal ajal munad väikeses kausis või tassis kergelt lahti.
Lükka praetud köögiviljad panni ühte serva, kalla munasegu tühjale poolele. Kuumuta segades minut aega, siis puista peale keedetud riis ja sega kõik spaatliga omavahel. Maitsesta sojakastmega ning prae spaatliga segades veel 1–2 minutit, kuni riis on kuum, muna hüübinud ja köögiviljad küpsed. Jaota serveerimiseks taldrikutele, puista peale hakitud pähklid, veel rohelist sibulat, koriandrilehti ja laimisektorid.