Ahjuporgandid
Kuuele
1 kg porgandeid
2 sl rapsi- või oliiviõli
4 sl mett
2 sl teralist sinepit
soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 220 kraadini.
Koori porgandid. Lõika esmalt u 5 cm juppideks, siis pikuti pooleks või neljaks (väiksemad porgandid võid terveks jätta).
Sega ahjupannil õli, mesi ja sinep, maitsesta soola-pipraga. Lisa porgandid ja sega korralikult läbi.
Küpseta porgandeid 220-kraadises ahjus 30–40 minutit, kuni need on küpsed ja kuldsed.
Parim porgandikook
Kümnele kuni kaheteistkümnele
Mahedamaitseline porgandikook vanilli, kaneeli ja muskaadiga.
4 muna
350 g suhkrut
400 g peenelt riivitud porgandit
250 g nisujahu
1 kuhjaga sl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
näpuotsaga soola
Toorjuustuglasuur:
150 maitsestamata toorjuustu
50 g pehmet võid
100 g tuhksuhkrut
Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa peenelt riivitud porgandid, sulavõi ja omavahel segatud kuivained.
Määri 26 cm läbimõõduga (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga (või vooderda küpsetuspaberiga).
Kalla tainas vormi ning küpseta 200kraadises ahjus 20–30 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga: kui koogi keskele torgatud puutikk enam tainaseks ei jää, on kook valmis.
Jahuta. Kummuta või libista valmis kook vaagnale.
Sega toorjuustuglasuuri ained omavahel ühtlaseks ning määri jahtunud koogile.
Porgandiküpsised
Mõnusad muredad küpsised, kus porgandid lisavad nii maitset kui ka värvi. Küpsised ei sisalda muna!
200 g toasooja võid
150 g suhkrut
200 g peenelt riivitud porgandit
300 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
terveid mandleid
Hõõru pehme või ja suhkur kausis kreemjaks. Lisa riivitud porgand ja seejärel omavahel segatud kuivained. Suru tainas kätega ühtlaseks, siis vormi sellest väikesed, kastanimunasuurused pallikesed. Suru lapikuks ja pista iga küpsise peale üks mandel.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on kuldkollased.
NIPP! Kui unustasid võipaki külmkappi, siis riivi võid peene riiviga otse segamiskaussi – säästad kõvasti aega!
Apelsini-rosmariinimarinaadis porgandid
Kuuele
Sellel põneval porgandiroal on mitmeid kasutusvõimalusi. Porgandid säilivad külmikus umbes nädala.
500 g porgandeid
1 (punane) sibul
2 dl vett
2 sl suhkrut
1 tl soola
1 värske rosmariinioks
paar apelsinikooreriba
1 dl apelsinimahla
2–3 sl oliiviõli
musta pipart
värskeid rosmariinilehti
Koori porgandid ja lõika õhukesteks laastudeks või mõne millimeetri paksusteks viiludeks. Koori sibul ja lõika õhukesteks ratasteks. Pane porgand ja sibul potti, lisa vesi, suhkur, sool-pipar, rosmariinioks ning apelsinikooreribad. Keeda porgandeid tasasel tulel kaanega kaetud potis, kuni porgandid on küpsed, aga veel kergelt krõmpsud.
Lase veidi jahtuda, siis eemalda rosmariinioks. Lisa apelsinimahl, õli ja veidi värsket rosmariini. Lase vähemalt ööpäev külmkapis maitsestuda.
Retseptid: Pille Petersoo