Maasika-koorekreemikook
Kümnele
Põhi
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
Niisutamiseks
u 1,5 dl piima, sidrunivett või limonaadi
Vahele
1 dl vahukoort
250 g mascarpone‘t
1 dl valmis lemon curd’i (võist, sidrunist ja munadest tehtud hõrk kreem, mida müüakse paremates toidupoodides)
1 l värskeid maasikaid
Katteks
terveid maasikaid
söödavaid lilli
beseed
Valmista ette 20–22 cm suurune lahtikäiv tordivorm: määri see võiga ja puista üle riivsaiaga.
Pane ahi sooja: küpsetamiseks vajalik temperatuur on 175 kraadi.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa ettevaatlikult jaokaupa ja alt ülespoole segades vahule.
Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja aja ühtlaselt laiali. Tõsta vorm 175-kraadise ahju alaossa ning küpseta 35–40 minutit.
Katsu küpsust puutikuga: kui tikk ei jää tainaseks, siis on põhi valmis. Tõsta see ahjust välja ja lase jahtuda.
Lõika jahtunud kook kolmeks kettaks.
Tõsta alumine ketas vaagnale ja niisuta hoolikalt.
Vahusta koor pehmeks vahuks ning lisa hulka pehmemaks segatud mascarpone.
Eemalda maasikatelt rohelised tupelehed ja lõika marjad pikuti neljaks.
Määri põhjale u 0,5 dl lemon curd’i, puista see üle maasikatega ja tõsta maasikatele umbes kolmandik koorekreemist.
Tõsta oma kohale keskmine koogiketas, niisuta ja täida samamoodi nagu alumine. Lõpuks tõsta peale ülemine koogikiht, niisuta ka seda hoolikalt. Nüüd tõsta kaunistamata kook pooleks tunniks külma kohta ning lase koogi maitsetel võimenduda.
Vahetult enne serveerimist kuhja koogile järelejäänud osa koorekreemist. Kaunista tervete maasikatega ja söödavate lilledega. Hästi sobib tordile kaunistuseks murendada ka beseed.
Tordi kaunistuseks sobivaid söödavaid lilli:
Pritsimata ja teest eemal kasvavate viljapuude õied, mets- ja aedkannikesed, koduaia priimulate õielehed. Väga ilusad on ka roosi kroonlehed, aga poest ostetud lilli ei tohi mingil juhul toiduks tarvitada, sest neid on aiandis mürgiste kemikaalidega töödeldud.
Vaarika-kookoskoogikesed
Küpseta korvikesed ja tee vanillikeedukreem valmis juba eelmisel päeval. Emadepäeva hommikul jääb üle vaid suussulav üllatus serveerimiseks kokku tõsta.
12 tükki
Kookoskorvid
2 munavalget
0,8 dl suhkrut
4 dl kookoshelbeid
3 sl nisujahu
Keedukreem
2 munarebu
2 dl vahukoort
2 sl suhkrut
2 sl kartulitärklist
2 tl vanillisuhkrut
100 g vaarikaid
Sega kausis kokku munavalged, suhkur, kookoshelbed ja nisujahu. Märgade kätega suru tainas muffinivormi põhja ja külgedele. Küpseta kookoskorvikesi 175 kraadi juures u 15 minutit, kuni need võtavad kergelt jumet. Lase vormis jahtuda. Võta jahtunud korvikesed ettevaatlikult vormist välja restile ja lase kuivas kohas üle öö taheneda.
Vanillikreemi valmistamiseks mõõda kõigepealt keedupotti koor, munakollased, suhkur ja tärklis. Kuumuta segu mõõdukal kuumusel, vispeldades samal ajal kogu aeg, kuni kreem pakseneb ning korra mulksatab. Tõsta tulelt ja sega hulka vanillisuhkur. Vala kreem keedupotist ümber kaussi ning kata toidukilega, nii et kile puutub vastu kreemi pinda. Nii ei teki kreemi pinnale nahka. Jahuta korralikult külmkapis.
Täida korvikesed keedukreemiga ja tõsta peale vaarikad.